5 x Reislustige voornemens voor 2018

Reizen door Roos

Reizen is dé manier om los te komen uit je dagelijkse sleur. Je ontmoet mensen met dezelfde instelling en maakt herinneringen voor het leven. Wordt 2018 het jaar dat je eindelijk die reis van je dromen gaat maken? Met deze vijf reislustige voornemens wordt het een onvergetelijk jaar.

1. Reis licht

Dit klinkt misschien niet als een radicale verandering, maar is daarom niet minder effectief. De vrijheid van reizen wordt beperkt als je twee zware koffers met je mee moet slepen. En bovendien: chaos in je koffer = chaos in je hoofd. En dat kun je op vakantie niet gebruiken. Reis daarom zoveel mogelijk met alleen een handbagagekoffertje. Niet alleen reist het ontzettend makkelijk, ook ben je zo min mogelijk tijd kwijt aan bedenken wat je ’s ochtends aan moet doen.

2. Zoek een onbekend strandje

Het vervelende aan een strand bezoeken op vakantie is vaak dat het er krioelt van de badgasten. Eenmaal het perfecte plekje gevonden na lang zoeken en nog geen twee minuten later ploft er een hele familie met vijf kids en drie honden naast je neer. Bye bye rust. Zoek daarom een onbekend strandje. Allereerst heb je daarvoor een lange kustlijn met strandjes nodig. Bijvoorbeeld de Rosario Eilanden bij de kust van Colombia, de eilandjes van de Filippijnen of de westkust van Sardinië. Ga op avontuur en schakel Google, de lokale bevolking of een bootje in als hulplijnen. Het mag je dan wat tijd en energie kosten, het gelukzalige gevoel van een strand voor jezelf is het helemaal waard.

3. Ga alleen op reis

Alleen reizen is pure vrijheid. Het voordeel is namelijk dat je kunt doen waar je zelf zin in hebt, plus het is de ultieme manier om uit je comfort zone te stappen. Mensen verwarren alleen zijn vaak met eenzaamheid, maar dat is niet hetzelfde. Mits je niet gaat backpacken naar Antarctica, hoef je echt niet bang te zijn dat je geen andere reizigers tegen zal komen. Geloof ons: op reis ben je enkel alleen als je daarvoor kiest.

4. Reis met onbekenden

Als je in je eentje op reis bent, ontmoet je gegarandeerd andere reizigers die in hetzelfde schuitje zitten. Reis een paar dagen samen en split de kosten van taxi’s en tours. Dit is de beste manier om in aanraking te komen met andere culturen en te leren dat dingen ook anders kunnen. Bovendien heb je er meteen wat logeeradresjes in het buitenland bij!

5. Beklim een berg

Nu kun je natuurlijk direct aan de Kilimanjaro of de Mount Everest denken, maar je vakantie moet natuurlijk wel leuk blijven. Wat dacht je van de Adam’s Peak in Sri Lanka of de inmiddels weer tot rust gekomen vulkaan op Bali. Daarbij kun je vroeg in de ochtend beginnen aan de klim en de zonsopgang vanaf de berg bekijken. Naast een prachtige ervaring is het ook nog eens een persoonlijke overwinning.

Lees ook: 30 x dingen om te doen voor je 30 wordt

Foto: iStock