Bizar: In deze familie heeft bijna iedereen twaalf vingers en tenen

Lichaam door Michelle Bakker

Tien vingertjes, tien teentjes: wanneer er een kindje wordt geboren ben je als ouder allang blij als het kindje helemaal gezond blijkt te zijn en álles erop en eraan zit. Bij de Braziliaanse Da Silva ligt dit net even anders. Een groot deel uit deze familie lijdt aan de zeldzame aandoening polydactylie: maar liefst 14 leden uit de 23-koppige familie werden geboren met twaalf vingers en twaalf tenen. En daar zijn ze verdomde trots op.

Lees ook: Maxine (46) kreeg oogbalkanker: 'In de kerk rolde mijn oog eruit'

De familie Silva verwelkomde onlangs nog een nieuwe spruit en ook de kersverse Vinicius is geboren met aan elke hand een vinger en aan elke voet een teen extra. Voor de familie is dit naar eigen zeggen absoluut geen probleem. Sterker nog, ze hopen dat hij zijn extra ledematen net zo goed kan gebruiken als zijn oudere broer Joao Assis. Hij kan die extra vingers namelijk bijzonder goed gebruiken nu hij voetbalkeeper is. Zijn zus Morena maakt er ook zinvol gebruik van: zij is bijzonder goed in pianospelen. Morena's pianoleraar is maar wat jaloes op die extra vinger: "Morena heeft zo een wijder bereik en kan meer toetsen raken."

De vader van de pasgeborene legt uit waarom die extra vingers en tenen júist geen probleem zijn. "Het maakt ons anders dan anderen," zo vertelt hij aan het Britse Daily Mail. De erfelijke aandoening die zorgt voor extra vingers en tenen staat bekend als polydactylie, wat bij ongeveer 1 op de 3000 geboortes voorkomt. Extra bijzonder aan de Da Silva-familie, oftewel The Family of Six, is dat het vrij zeldzaam is dat ze hun zesde vinger kunnen gebruiken, terwijl de meeste polydactylie-patiënten te maken hebben met compleet functieloze extra vingers en tenen. 

Lees ook: Marissa (28) is geboren met een reuzenmoedervlek: 'Ik werd voor Dalmatiër uitgemaakt’