Beauty / Lichaam
Lichaam

Heftig: Veel ernstige bijwerkingen ontdekt bij Essure sterilisatiemethode

Er zijn veel meer klachten binnen gekomen over de Essure sterilisatiemethode dan aanvankelijk door het RIVM in een onderzoeksrapport gemeld werd. Dit meldde het NRC afgelopen weekend. Essure wordt gebruikt bij vrouwen die voor sterilisatie kiezen, maar niet de voorkeur geven aan een operatie. Door het plaatsen van een Essure veertje groeien de eileiders dicht, waardoor een operatie niet meer hoeft.

Essure spiraaltje

Ernstige bijwerkingen

Maar zo ideaal als dat het klinkt, blijkt het dus niet te zijn. Volgens een eerder onderzoek meldden ruim anderhalf procent van alle vrouwen die een Essure lieten plaatsen ernstige bijwerkingen. Hierbij kun je denken aan langdurige bloedingen, pijn, vermoeidheid en allergieën. Nu blijkt echter dat dit percentage vele malen hoger blijkt te zijn.  In Nederland hebben er sinds 2001 van de 30.000 vrouwen met een Essure veertje 1.700 'm weer later verwijderen. 

Meldpunt

"Bij ons hebben zich al 4.500 vrouwen gemeld met klachten," laat Francesca Bagchus van lotgenotengroep Essureproblemen Nederland weten. "Dat is al een stuk boven de 10 procent van het totaal." Ze roept andere vrouwen met klachten ook op zich te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg. 

Lees ook: Koperspiraaltje of hormoonspiraaltje: wat zijn de verschillen?