Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Rosalynn (33): 'Ik ben 19 jaar lang bijna elke dag verkracht door mijn stiefvader'

Dit verhaal valt onder het kopje ‘dit wens je je ergste vijand nog niet toe’. De 33-jarige Rosalynn McGinnis werd op haar twaalfde ontvoerd door haar stiefvader Henri Piette (62). Hij dwong haar om met hem te trouwen, ze werd bijna dagelijks misbruikt en ze kreeg negen kinderen van hem. Vorig jaar wist ze na 19 jaar ‘gevangenschap’ te ontsnappen.

rosalynn misbruik

Gek worden of doodgaan

Rosalynn lag vorig jaar ergens in een tent op een afgelegen plek in Mexico, herstellende van een galblaasoperatie. Van de dokter moest ze rust houden, maar van haar man Henri moest ze het huishouden doen. Het was die dag dat ze zich realiseerde dat ze snel actie moest ondernemen. “Ik wist dat als ik niet zou vluchten, ik óf gek zou worden óf dood zou gaan en mijn kinderen achter zou laten bij die man,” vertelt ze in een interview met een Amerikaans entertainmentblad.

Ontvoerd van school

In 1997 werd Rosalynn op 12-jarige leeftijd opgehaald van school door haar stiefvader en is nooit meer thuisgekomen. Bijna twintig jaar lang is ze geslagen, gekweld en vrijwel elke dag verkracht. Ook dwong hij haar om te trouwen achterin een bestelwagen. Ze kreeg negen kinderen van hem, die ook mishandeld en misbruikt werden.

Verwijderd van vermist lijst

Rosalynn werd in '97 als vermist opgegeven door familie. Toen ze 18 jaar werd, moest ze van haar ontvoerder naar de politie stappen om zichzelf van de vermist lijst af te halen. Deed ze dit niet, dan zou hij drie van haar kinderen vermoorden. “Hij parkeerde de auto drie straten van het politiebureau in Phoenix vandaan. Hij had drie van mijn kinderen bij zich. Hij vertelde me wat ik tegen de politie moest zeggen. Als ik niet binnen twee uur terug zou komen, zou ik mijn kinderen nooit meer zien.” Rosalynn gehoorzaamde. Ze loog tegen de politie en werd van de lijst gehaald. Ze vertelde dat ze op twaalfjarige leeftijd van huis was weggerend, dat haar ouders en familie drugsverslaafden waren en dat ze intussen was opgevoed door aardige mensen.

Lees ook: Wauw: Moeder en zoon ondergaan allebei geslachtsoperatie... en zijn nu vader en dochter

Ontsnapt

Vorig jaar juni lukte het haar om te ontsnappen met acht van haar negen kinderen. De oudste zoon was al eerder van huis weggelopen. Ze overleefde door geld te verdienen met het verkopen van honing, koffie en ijs. Met het beetje geld dat ze had konden zij en haar kinderen vluchten naar Oaxaca City. Een vrouw aan wie ze eerder haar verhaal had verteld, hielp haar in contact te komen met National Center for Missing & Exploited Children. Aan de organisatie vertelde ze haar verhaal. “Het was zo fijn om eindelijk aan iemand de waarheid te vertellen. Ik was wel bang, maar het was zo een fijn gevoel om niet meer te hoeven liegen, zoals ik jaren verplicht was te doen.”

Dankzij de hulp van de organisatie kon ze twee maanden op een onderduikadres wonen met haar kinderen. Via het Amerikaanse consulaat in Mexico werden paspoorten geregeld zodat ze naar de VS konden reizen. In Amerika is ze ook herenigd met haar negende kind.

Ontvoerder is gearresteerd

De FBI heeft Henri Piette vorig week donderdag gearresteerd nadat hij maanden op de vlucht is geweest. Er wordt nu onderzocht wat er precies is gebeurd zodat er een proces kan worden gestart. Tot die tijd zit hij in de gevangenis.

Voor Rosalynn is een crowdfunding-pagina opgezet zodat ze haar leven weer op de rit kan krijgen.

Lees ook: Alex werd verkracht door sugardaddy: ‘Hij zou krijgen waar hij voor had betaald'