Is warm ontbijten gezonder? We vroegen het aan een expert

Eten door Laura

De dag beginnen met een kom warme havermout of boterhammen/crackers met beleg. Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Nu het ’s ochtends écht koud begint te worden, is zo’n warm ontbijtje wat ons betreft extra lekker. Zou het ook een gezondere start van je dag zijn? We vroegen het aan diëtiste Laura van der Meijden.

warm ontbijt gezonder

Warm of koud ontbijten, het maakt helemaal niet uit volgens Laura. In ieder geval niet voor je gezondheid. Van een warm maaltje in de vroege morgen word je geen gezonder of ongezonder mens. Het gaat erom wát er voor je neus op de ontbijttafel staat.

Warm ontbijt gezonder? Maakt niet uit!

“Bij het kiezen van een gezond ontbijt is temperatuur niet het belangrijkste,” legt de diëtiste uit. “Een kommetje havermout met warme, plantaardige melk is bijvoorbeeld net zo gezond als wanneer dit met koude melk gegeten wordt. Iedereen heeft hier zo zijn eigen voorkeuren in. Waar de ene persoon houdt van een gebakken eitje in de ochtend zal iemand anders zijn dag willen starten met een lekker koele ontbijtsmoothie. Het zijn beide gezonde keuzes.”

Lees ook: Slik! Bij deze gerechten eet je levende dieren

Maar... We lezen ook wel eens iets over hoe warm eten positieve invloed heeft op de spijsvertering. Hoe zit dat dan? “Dit zogenoemde thermische effect van voeding kan het energieverbruik van het lichaam verhogen. Echter is dit effect zo klein en afhankelijk van andere factoren, dat het verwaarloost kan worden,” verklaart Laura.

Verlies van voedingsstoffen

Het verhitten van je voeding pakt ook niet altijd goed uit. Door het verwarmen kunnen er voedingsstoffen verloren gaan. “Dit verschilt per voedingsmiddel en ook per voedingsstof. Soms moet je voeding juist lang genoeg verhitten om ziekmakende bacteriën te doden, zoals bij eieren.”

Gezond ontbijt

Wil je je een extra gezond ontbijtje voor jezelf maken? Je hoeft dus geen rekening te houden met warm versus koud eten. Focus je liever op gezonde ingrediënten. De diëtiste adviseert: “Ga voor vezelrijke varianten zonder toegevoegde suiker en voeg eens fruit, groente en noten toe aan je ontbijt.”

 

Lees ook: 15 x inspiratie voor avocado op brood