Wat is de oorzaak van wallen onder je ogen?

Gezicht door Roos

Na een avondje stappen zijn ze vaak onvermijdelijk aanwezig: donkere wallen onder je ogen. Hoewel een beetje foundation wonderen doet om ze te maskeren, blijft het natuurlijk vervelend. Maar waardoor komen die donkere kringen onder je ogen eigenlijk? En waarom heeft de een er meer last van dan de ander?

Het zit in je genen

Hoewel vaak beweerd wordt dat wallen voornamelijk worden veroorzaakt door een avondje stappen, weinig slaap of stress, spelen genen ook een grote rol. Wallen worden namelijk veroorzaakt door kleine bloedvaatjes die onder de flinterdunne huid onder je ogen lopen. De huid onder je ogen is nu eenmaal veel dunner dan de rest van je lichaam. En het is genetisch bepaald hoe dun die huid is, daarom heeft de een er meer last van dan de ander.

Maar waarom zijn wallen dan blauw?

Nou, de wand van je bloedvaten laat alleen blauw/violet licht door en hierdoor hebben onderhuidse aders altijd een blauwige kleur. En omdat de huid onder je ogen zo dun is zie je het hier extra goed. Naarmate je ouder wordt wordt je huid minder elastisch en dunner, waardoor donkere kringen permanent zichtbaar worden, ongeacht hoeveel slaap je krijgt. Net als bij mensen die van zichzelf al een dunnere huid hebben onder hun ogen. Helaas, het is gewoon biologisch bepaald.

Extra wallen bij vermoeidheid

Maar hoe worden die wallen dan extra erg na een zware nacht? Nou, dat komt doordat je lichaam extra cortisol aanmaakt wanneer je moe bent. Dit hormoon zorgt ervoor dat je alert bent en dat heb je nu eenmaal meer nodig na een zware nacht. Maar helaas voor je wallen zorgt cortisol ook voor extra bloed in je bloedvaten. Je ziet de bui vast al hangen: meer bloed betekent meer kleur. Mensen met een dikkere huid onder hun ogen komen dus beter weg met een nachtje doorhalen.

De volgende keer dat je met flinke wallen op je werk verschijnt, kun je dus beter je genen de schuld geven dan de zware nacht die je hebt gehad.

Lees ook: Slaapproblemen? Met dit simpele ochtendritueel slaap je voortaan als een roosje