Zo moet je dus deodorant opdoen

Lichaam door Roos

Als je wekker gaat neem je een douche, poetst je tanden en sprayt wat deo onder je oksels. Klinkt als jouw ochtendritme? Dan heb je het al die tijd verkeerd gedaan. Althans, volgens dokter Dawn Harper. Volgens haar moet je je deodorant namelijk op een hele andere manier aanbrengen.

Niet 's ochtends maar 's avonds

Er zijn maar weinig mensen die de deur ’s ochtends verlaten zonder een spraytje deo op te doen. En degene die dat wel doen maken vaak geen vrienden in het openbaar vervoer. Hoewel het misschien een van de makkelijkste rituelen in je ochtendroutine lijkt, doen we het volgens dokter Dawn Harper al ons hele leven verkeerd.

Volgens haar moeten we onze deodorant überhaupt niet in de ochtend aanbrengen. De sleutel tot hygiënische oksels is je deo in de avond aan te brengen, te laten drogen en ’s ochtends af te spoelen met zeep en water.

Twee keer per week op een droge huid

Maar waarom precies? Deo bevat doorgaans aluminium chloride. De alumium deeltjes worden opgenomen door de cellen in je zweetklieren, waardoor ze opzwellen en dicht gaat zitten, zodat ze geen zweet meer loslaten. Door je deo ’s avonds aan te brengen geef je de klieren de tijd om de deeltjes op te nemen en te sluiten. Daarbij is het belangrijk de deo aan te brengen op een droge huid.

Hoewel veel mensen denken dat je met meer deo minder gaat stinken, is dit volgens Harper niet het geval. Met een goede kwaliteit deodorant hoef je deze zelfs maar twee keer per week aan te brengen.

Lees meer: Met dit trucje verwijder je gele zweetvlekken uit witte kleding