8 x Waarom zeewier ontzettend gezond is

Eten door Redactie Ze.nl

Zeewier: het klinkt niet direct ontzettend smakelijk, maar toch kan het een slimme toevoeging zijn aan je dieet. Misschien heb je het al eens gegeten bij je sushi? En ondanks dat de stukjes die tussen je kiezen blijven haken een beetje irritant kunnen zijn, is zeewier met z'n ziltige smaak ontzettend lekker. En dat niet alleen: het is ook nog eens ontzettend gezond. Niet alleen voor jou, maar ook voor de planeet! Wij geven je 8 redenen om vaker zeewier te eten. 

Zeewier: ontzettend gezond en lekker

1. Bloedsuikerspiegel

Het eten van zeewier kan helpen je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit zou volgens wetenschappers komen door de vezels zeewier. Oh ja, en zeewier werkt ook nog eens om je bloeddruk te verlagen.

2. Goed voor hart en bloedvaten

Zeewier is bewezen goed voor hart en bloedvaten. Dit komt door de vele gezonde stoffen in het goedje. 

3. Je helpt de aarde een beetje

In tijden waarin we allemaal wat zuiniger om moeten gaan met moeder aarde, is dit een welkome reden: zeewier groeit rijkelijk op de bodem van onze oceanen en zeeën. Daarbij liggen veel landen in de nabijheid van zee, dus zijn er geen lange afstanden nodig om zeewier te vervoeren. Win-win!

4. Lekker veel omega-3

Net als veel andere producten uit zee is ook zeewier rijk aan omega-3. Eet je liever geen vlees of vis? Dan kan zeewier een goede vervanger zijn om je omega-3 op pijl te houden. 

5. Jodium en ijzer

Zeewier barst van de jodium, zoveel zelfs dat je er niet teveel van moet eten (om een overschot te voorkomen). Daarbij zit er in zeewier meer ijzer dan in vlees! Zeewier is dus een goede vleesvervanger voor vegetariërs of veganisten.

6. Bron van vezels

Wist je dat de meesten van ons te weinig vezels eten? En dat terwijl vezels juist zo goed voor je zijn! Zeewier zit er vol mee. Vezels verlagen het risico op diabetes, verminderen ontstekingen, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en verlaagt je cholesterol. Oh, en laten we vooral niet vergeten hoe goed vezels zijn voor je darmflora. 

7. Helpt tegen metaboolsyndroom

Tegen watte? Het metaboolsyndroom is een combinatie van vier aandoeningen: een te hoge bloeddruk; suikerziekte; verhoogd cholesterol en overgewicht. Overal in de wereld is dit een groeiend probleem en komt het veel voor, behalve in Japan. Wetenschappers linken dit aan hun gewoonte veel zeewier te eten. 

8. ...en zeewier zou zelfs helpen kanker te voorkomen

Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat zeewier zelfs preventief tegen kanker zou helpen. Er zitten namelijk stoffen in zeewier die onder andere het immuunsysteem stimuleren en werken als antioxidanten.

Lees ook: De 5 lekkerste tussendoortjes zonder suiker