Sushi-fans opgelet: poepbacterie op bezorgde sushi aangetroffen

Eten door Michelle Bakker

Maki, nigiri, unagi, futo maki, een California roll en wat sashimi: geen idee wat nou wat precies is, maar hier op de redactie weten we wel raad met sushi. De kleurige visrolletjes hebben sinds een paar jaar onze harten en smaakpupillen veroverd en zijn zeker weten here to stay. Toch? Nou, van het laatste sushinieuws krijgen we niet per se meer trek. Uit recentelijk onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat op eenderde van de sushi die zij lieten bezorgen teveel bacteriën aanwezig zijn. Smakelijk!

Lekker sushi laten bezorgen...?

Steekproeven

In Breda, Leiden, Amersfoort, Groningen en Rotterdam werden steekproeven gedaan bij 20 verschillende restaurants: op twee verschillende dagen bestelde de Consumentenbond daar vier soorten sushi met verschillende ingrediënten. Ze onderzochten in totaal 160 sushi’s. Die werden onderzocht op bacteriën die aantonen dat de sushi niet vers is of niet hygiënisch bereid. 9 van de 20 restaurants scoorden een onvoldoende. 

Poepbacterie

In Groningen en Amersfoort werd de minst smakelijke ontdekking gedaan: daar werd de e. coli bacterie aangetroffen, beter bekend als de poepbacterie. Fris! Bij de meeste geteste restaurants waren de ingrediënten wel vers. De slechtste sushi werd aangetroffen bij Sushi Time in Leiden, daar was de vis niet vers en de sushi was allesbehalve hygienisch bereid. Op twee van de acht geteste sushi werd bacillus cereus aangetroffen, een bacterie een voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Lees ook: Van sushi eten word je slimmer