Waarom we nu moeten stoppen met The Notebook kijken

Relaties door Redactie Ze.nl

Iemand in de zaal die The Notebook nog nooit heeft gezien? Eenmaal, andermaal? Precies, grote kans dat je deze tranentrekker met Ryan Gosling en Rachel McAdams minstens een keer gezien hebt en het is een favoriet onder romantische filmkijkers. Toch zijn psychologen niet zo te spreken over The Notebook. En daar hebben ze een goede reden voor…

Geïdealiseerde liefde

De website Time Out besloot een aantal ‘romantiek-experts’ uit te nodigen om te bepalen welke de beste en welke de slechtste romantische films zijn om te kijken. Verrassend genoeg stond The Notebook tussen de slechtste! Psycholoog Gurpreet Singh had naar eigen zeggen een goede reden om de film negatief te beoordelen. “Noah restaureert een huis voor Allie, hij schrijft de ene na de andere brief voor haar, ze overlijden samen hand in hand… De liefde wordt geïdealiseerd.”

Liefde is niet perfect

Volgens Singh is het niet realistisch en zijn de meeste koppels helemaal niet zo. “We zijn mensen, we zijn niet perfect. Liefde is net zo imperfect als wij. Kijkers kunnen het idee krijgen dat ze niet voor minder moeten gaan dan wat er in de film wordt getoond.”

Star Wars

Welke film moeten we dan wél kijken als het op liefde neerkomt? Volgens Singh is Star Wars: Episode 3 - Revenge of the Sith helemaal geen verkeerde optie. “Niemand die een verstoorde relatie zo goed laten zien als Padmé Amidala en Anakin Skywalker. Het eindigt niet gelukkig, maar het is wel realistisch. Zij was ouder, hij was jonger en ze waren smoorverliefd. Zelfs als je niet naar het leeftijdsverschil kijkt zie je alsnog veel tekenen van een verstoorde relatie.” Volgens Singh is het belangrijk om films te kijken die liefde niet op een voetstuk plaatsen. “Op die manier leer je belangrijke lessen.”

De complete lijst van films die je wel en niet zou moeten kijken vind je hier