Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Klopt de 5-secondenregel: ja of nee?

Je kent het wel. Heb je net 10 minuten gespendeerd aan het maken van het perfecte broodje en dan valt-ie met zijn snufferd naar beneden op de grond. Noooooo. Je grist ‘m razendsnel van de grond en schreeuwt “5-secondenregel!”. Even blazen en hij is weer als nieuw... of niet? De grote vraag houdt ons al jaren bezig: zit er een kern van waarheid in of is het een kinderachtig bijgeloof?

5-secondenregel

Wetenschappers van de Aston University in Engeland verdiepten zich in het vraagstuk om ons voor eens en voor altijd te verlossen van de vraag des levens: klopt de 5-secondenregel? 

Studenten werd geïnstrueerd om brood, koekjes, pasta en snoep op diverse ondergronden te laten vallen. Op deze ondergronden zaten verschillende bacteriën, zoals de veelvoorkomende E.coli- en Staphylococcus-bacterie, die je écht niet binnen wilt krijgen. Vervolgens werd de hoeveelheid bacteriën op het voedsel gemeten.

Tapijt het schoonst

Je verwacht het niet… Uit de onderzoeksresultaten blijkt inderdaad dat hoe korter etenswaren op de grond liggen, hoe minder bacteriën overgedragen worden. Eén belangrijk puntje van aandacht is dat de textuur van de ondergrond een belangrijke rol speelt. Tapijt blijkt de 'schoonste' ondergrond te zijn, terwijl deze juist bekend staat als bacteriebom. Tip van ons: wel even de haren van je eten afplukken.

Als je eten laat vallen op een tegelvloer is het juist opgepassen geblazen. Op deze ondergrond hechten bacteriën het snelt aan je eten.

Geen aanrader

De onderzoekers willen je er wel even op wijzen dat de vloer geen gezond alternatief is voor een bord. “Het consumeren van voedsel dat op de grond viel, brengt nog steeds infectiegevaar met zich mee. Aangezien dat gevaar sterk afhankelijk is van de bacteriën die zich op dat moment op de grond bevinden. Maar de resultaten zullen wel als een opluchting komen voor de mensen die de vijfsecondenregel al jaren toepassen.”

Nu kun je zonder schaamte “5-secondenregel” blèren in de buurt van je familie en collega’s.

 

Lees ook: Waarom je de wc moet doorspoelen als je van vakantie komt