Verbrand? Dit middeltje werkt veel beter dan aftersun

Lichaam door Michelle Bakker

Heb je een dagje in de zon moeten bekopen met een verbrande snoet of rug? Dan zou je toch gevoelsmatig meteen naar de aftersun grijpen, toch? Niet als het aan hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten ligt. Hij vertelt in De Volkskrant dat aftersun niets meer dan een marketingtruc is. "Aftersun is een onzinproduct en zonde van het geld." 

Verbrand? Gebruik liever geen aftersun

DNA-schade

Een dag in de zon kan ervoor zorgen dat je huid flinke schade op heeft gelopen. Helaas: tegen deze schade op DNA-niveau kun je niet heel veel doen. Als je je heel beroerd of misselijk voelt door de verbranding kun je de aftersun beter laten staan. Oke, voelen wij ons even in de maling genomen. Maar wat raadt Nijsten dan wel aan? Hydraterende crème. Of beter nog: zalf.

Zalf for the win

Aftersun bevat volgens de dermatoloog vaak veel te weinig vet en juist te veel alcohol. Crème is vloeibaarder en wordt sneller opgenomen door de huid. Zalf, op basis van vaseline, is vettiger. “Mensen hebben dan het idee dat er een laagje op de huid achterblijft en ervaren dat als onprettig, maar het zorgt wel voor de meeste vochtinbreng."