Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Onderzoek: veel ouders laten kinderen helemaal vrij in keuze vrijetijdsactiviteit

Reageer 0

In de zomervakantie hebben kinderen volop de tijd voor fun en ontspanning. Even geen school, verplichtingen en drukke agenda’s… Voor ouders meteen ook hét moment om even stil te staan bij de ontwikkeling van hun kinderen in het afgelopen jaar.

Omdat kinderen tegenwoordig, meer dan vroeger, moeten presteren en aan nogal wat verwachtingen moeten voldoen heeft Kantar Public in opdracht van Fruit Shoot onderzocht wat de rol van ouders is in de ontwikkeling van hun kind. Vooral de invloed die ouders hebben op de vrijetijdsactiviteiten van hun kinderen werd onder de loep genomen.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tussen 6 en 12 jaar gemiddeld 10 uur per week bezig zijn met hun hobby, activiteit of sport. Een derde van de ouders zou wel meer tijd willen besteden aan de vrijetijdsactiviteit van hun kind, maar drukke schema’s staan dit meestal in de weg. Ook pedagoog Peter Tromp zegt dat ouders soms geneigd zijn om een druk programma voor hun kinderen te plannen. "Buiten school zijn ze dan vaak bezig met het regelen van vrijetijdsactiviteiten die moeten bijdragen aan de vaardigheden van hun kind. Voor kinderen is het daarnaast ook belangrijk om vrij te zijn, om te ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn.”

Veel ouders vinden het ook wel belangrijk om hun kids te stimuleren in het ondernemen van vrijetijdsactiviteiten. Vooral het sociale aspect dat daarbij komt kijken vinden zij een must. Maar als er gekozen moet worden tussen sociaal contact en individuele ontwikkelingen kiest de meerderheid tóch voor het laatste.

Volledige vrijheid

Opvallend uit het onderzoek is dat 35% van de kinderen volledige vrijheid krijgen van hun ouders om zelf te kiezen wat ze in hun vrije tijd doen. Volgens Tromp is dit een goede zaak en misschien ook wel typisch Nederlands. “Wij hechten er immers veel waarde aan om onze kinderen de vrijheid en de ruimte te geven, zij het binnen duidelijke regels en grenzen. Daar leren zij het meeste van,” zegt hij.

”Het onderzoek laat zien dat ouders exploratief gedrag van hun kind stimuleren: de kinderen krijgen de ruimte om te laten zien wat ze kunnen en waar zij goed in zijn. Zo komen zij erachter welke hobby of activiteit het beste bij hen past. Met onze campagne 'Het is Echt Mijn Ding' waarin kinderen hun talent laten zien, helpen wij graag de kinderen van Nederland verder te excelleren met hun hobby" aldus Martijn Rikken, Country Manager Netherlands Fruit Shoot

Lees ook: Zijn producten waar eieren in verwerkt zijn gevaarlijk?

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen