Kun jij een leven redden?

De maatschappij door Miranda

Maandagochtend, zeven uur. Vanochtend heb je besloten eerder naar je werk te gaan om nog wat achterstallig werk af te ronden. Terwijl je achter je bureau in de documenten duikt, zie je in je ooghoeken je collega door haar benen zakken. Wanneer je naar haar toe rent, merk je dat je alleen bent. Ze reageert niet. Hartstilstand. Omdat je nog nooit een EHBO cursus hebt gevolgd, heb je geen idee hoe je haar kunt helpen. Je rent naar de telefoon, maar niemand neemt op. Een nachtmerrie waarvan wij hopen dat het voor niemand werkelijkheid wordt. Want wat doe je, wanneer je alleen bent én absoluut niet weet hoe je moet helpen in zo’n situatie?!

1 op de 4 vrouwen

Om gelijk met de deur in huis te vallen: de meest voorkomende doodsoorzaak onder vrouwen is een hartstilstand. Volgens cijfers van Hartstichting sterft 1 op de 4 vrouwen (!) aan een hartstilstand. En dit gebeurt in de meeste gevallen thuis of op werk. Dat laatste zien we, wat betreft ongelukken, vaker. Het is namelijk zo dat de meeste ongelukken rondom eigen huis en tuin gebeuren. Denk aan een val van de trap, een brandwond door het knoeien van hete thee, of een vinger tussen de deur. Au.

Er is verbetering

Ontzettend heftig is het natuurlijk dat zoveel vrouwen overlijden aan een hartstilstand. Maar de afgelopen jaren is de kans op overleven enorm veel verbeterd. En dit omdat steeds meer mensen direct weten te handelen. Directe reanimatie en het gebruik van een AED vergroten de overlevingskansen enorm.

Kinderen

Dé reden waarom er ongelukken bij kinderen plaatsvinden, is hun manier van de wereld ‘verkennen’. Kinderen hebben nou eenmaal de drang om alles wat ze tegenkomen te voelen en proeven. En zo ook medicijnen en schoonmaakmiddelen die per ongeluk binnen handbereik liggen. Per jaar zijn er 1.400 kinderen met vergiftigingsverschijnselen.

Brandwonden

Maar ook het krijgen van brandwonden gebeurt vaak gewoon thuis. Bijvoorbeeld door hete thee of tijdens het koken. Jaarlijks zijn er zo’n 35.000 mensen die medische hulp inschakelen voor brandwonden. Ai. 

EHBO-cursus

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen om de ander te helpen. Daarom raden we iedereen aan een EHBO cursus te volgen. Via Livis heb jij in ongeveer 10 uur de EHBO-kennis en de skills en weet jij te handelen in al deze situaties. Voorkomen is beter dan genezen. Met de cursus op zak help je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Absoluut een situatie waar je even bij stil moet staan.

Wil je je ook voorbereiden om het leven van anderen te kunnen redden? Klik dan hier. 

Lees ook: Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?