8 dingen die hij zou moeten doen én laten om zijn vruchtbaarheid een boost te geven

Kinderwens door Redactie Ze.nl

Als koppels bezig zijn met baby making, is het meestal de vrouw die veel aanpast om maar zo vruchtbaar mogelijk te zijn. Extra gezond eten, vitaminepillen slikken, alcohol laten staan… Jij doet er werkelijk álles aan om zwanger te kunnen worden, maar wat doet hij eigenlijk, behalve flink zijn best doen tussen de lakens? Dit zijn alle dingen die hij zou moeten doen én laten om zijn vruchtbaarheid een boost te geven.

vruchtbaar sperma

Lees ook: 10 x voedsel dat je beter kunt laten staan als je zwanger wilt worden

Regematig masturberen

Volgens IVF en vruchtbaarheidsspecialist Dr. Shapiro van het Fertility Center in Las Vegas, is het verstandig om op regelmatige basis te blijven masturberen. Dat is ongeveer vijf keer in de week. Zijn sperma zal daar echt niet van opraken of minder van kwaliteit door worden. Juist door te masturberen bevordert hij de spermaproductie. Het sperma is dan namelijk altijd ‘vers’. Daarnaast zou regelmatig masturberen voor mannen de kans op prostaatkanker op latere leeftijd verkleinen. Vindt hij vast niet erg!

Gezond eten

Sommige experts zeggen dat het slikken van vitamine E, C en Zink goed is voor de gezondheid van zijn sperma. Volgens Dr. Shapiro draagt dit niet bijster veel bij. Een gevarieerd dieet, met veel vers fruit en groente zou al voldoende zijn. Wél voegt hij toe dat hij suiker rood vlees, gefrituurd eten beter kan laten staan. Vooral toevoegde suiker, zo blijkt uit onderzoek, staat gezond sperma in de weg.

Stoppen met (overmatig) alcohol drinken

Mannen zouden niet meer dan twee alcoholische drankjes per dag moeten drinken, als ze zich willen voortplanten. Dat komt omdat bepaalde enzymen in de lever, wanneer hij drinkt, de geslachtshormonen afbreken terwijl ze de alcohol aan het afbreken zijn. Dus zelfs als hij niet dronken wordt, is het slecht voor zijn sperma om alcohol te nuttigen.

Koop een speciaal zadel

Voor mannen die graag fietsen: overweeg een nieuw zadel te kopen. Al fietsend komt zijn zaakje namelijk onder een grote druk te staan. Dit is geen probleem als hij een half uurtje per dag fietst, maar als hij fietstochtjes van uren achter elkaar maakt, zou het zijn spermaproductie in de weg kunnen zitten. De druk zorgt ervoor dat de doorbloeding niet meer optimaal werkt. Gelukkig zijn er genoeg dingen aan te doen, zodat hij lekker kan blijven fietsen. Zo zijn er speciale zadels met uitsnijdingen ontwikkeld om dit probleem te verhelpen. Ook zijn er fietsbroekjes met een speciaal kruis en af en toe even op de pedalen gaan staan, zou ook al helpen.

Wat kilo's kwijtraken

Uit een studie van Harvard School of Public Health, blijkt dat mannen met overgewicht minder goed sperma hebben dan mannen met een gezond gewicht. Dat komt omdat hoe zwaarder een man wordt, hoe meer oestrogrenen (vrouwelijke hormonen) hij gaat aanmaken. Deze onderdrukken de hormonen die voor de spermaproductie zorgen.

Schrob groente en fruit schoon voor het eten

Hoewel het natuurlijk helemaal ideaal is om biologisch en onbespoten groenten en fruit te eten, kun je de pesticiden er ook afwassen. Gebruik een borsteltje en schrob het groente en fruit goed schoon voordat je het gaat eten. Pesticiden kunnen het sperma flink aantasten volgens Dr. Shapiro.

Geen skinny jeans dragen

Skinny jeans voor mannen: je moet ervan houden! Loopt jouw lief daar graag in rond? Dan kun je ze maar beter meteen weggooien. Spermacellen presteren het beste bij een temperatuur van 3 tot 4 graden onder de lichaamstemperatuur. Met een strakke jeans gaat dat niet lukken. Ook een laptop op schoot nemen of lang in bad zitten, zou hij even niet moeten vermijden.

Wacht niet te lang

Hoewel er veel gepraat wordt over vrouwen en hun biologische klok, hebben mannen ook last van een verminderde vruchtbaarheid naarmate ze ouder worden. Als ze boven de 40 zijn gaat het helaas bergafwaarts met de kwaliteit van het sperma. Hierdoor wordt de kans op complicaties, zoals een kindje krijgen met autisme, groter, waarschuwt Dr. Shapiro. Dit is ook waarom hij mannen die op latere leeftijd kinderen willen krijgen altijd aanraadt om hun sperma rond hun twintigste in te laten vriezen.

 

Lees ook: 4 manieren om je vruchtbaarheid te vergroten