Feiten over vruchtbaarheid waar je van schrikt

Liefde door Michelle Habets

Als het op vruchtbaarheid aankomt bestaan er veel fabels en feiten, maar wat is waar en wat niet? Je weet niet meer wat je nu wel of niet moet geloven, dus om je een handje te helpen hebben we hier een aantal feiten over vruchtbaarheid. En prepare yo'self, want van sommige sla je stijl achterover.

vruchtbaarheid feiten

Lees ook: Onderzoek: Drink dit alcoholische drankje om je vruchtbaarheid te vergroten

1. Koffie

Drink je vaak koffie? Dan is het misschien een idee je bij je volgende cappuccino even achter de oren te krabben. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar het drinken van enkele koppen koffie per dag heeft wel al een licht remmend effect op je vruchtbaarheid.

2. Roken

Roken is slecht voor je, c’est algemeen bekend. Maar wist je ook dat roken slecht is voor je vruchtbaarheid? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze giftige stoffen effect hebben op de rijping van je eitjes. Niet getreurd: als je stopt is het effect ook weer weg. Zo. Nu heb je nóg een extra reden om korte metten te maken met die slechte gewoonte.

3. Tik, tak, tik, tak

Best een beetje depressing, maar je biologische klok tikt nu eenmaal door. Rond je dertigste is de gemiddelde kans om zwanger te worden per maand twintig procent, terwijl dit op je 35ste nog maar de helft (!) daarvan is. 

4. Mobiele telefoon

Stopt jouw partner z’n mobiele telefoon altijd in z’n broekzak? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk) tast de elektromagnetische straling van je mobieltje de kwaliteit van het sperma aan. De levensvatbaarheid van het zaad wordt minder, net als de beweeglijkheid. 

Lees ook: Karlijn (29) raakte minder vruchtbaar door SOA na plaatsing van een spiraal