Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Ontroerend: Man fotografeert echtgenote's strijd tegen kanker

"Het komt wel goed", is wat de 26-jarige Faye veel te horen kreeg van familie en vrienden toen er in 2016 eierstokkanker bij haar werd geconstateerd. De Australische wilde het geloven, maar tijdens zes maanden van agressieve chemotherapie ontdekte ze al snel: ze voelde zich helemaal niet goed. Met haar man Jarred (27), die trouwfotograaf van beroep is, wil het stel met een indrukwekkende en ontroerende fotoserie laten zien dat het oké is om je niet altijd goed te voelen.

Man fotografeert echtgenotes strijd tegen kanker

Eierstokkanker

Faye had al een jaar last van buikpijn toen er in september 2016 bleek dat de oorzaak niet een eierstokcyste, maar stadium I eierstokkanker was. “Ik was gewoon compleet in shock”, vertelt ze in een interview met een Australische krant. “Het duurde een paar weken voordat het tot me was doorgedrongen.”

Artsen vertelden Faye en Jarred dat de kanker zeer goed te genezen was, maar dat het wel een agressieve vorm was. Ze zou een intense chemotherapie moeten ondergaan om de kanker te verslaan. Jarred nam een portretfoto van Faye net voordat ze zou beginnen met chemotherapie met de gedachte dat hij misschien een portretserie kon maken om haar strijd vast te leggen. Het werd echter zo snel zo chaotisch dat de fotograaf ook de momenten tussendoor fotografeerde, of ze nu positief of negatief waren. “In het begin was het onopzettelijk. Als ik de kans kreeg, legde ik kleine momenten en details vast met mijn iPhone camera”, vertelt hij over het fotoproject. “Ik had het project niet voorbereid, het was gewoon een natuurlijke reactie.”

Verhaal vertellen

Moe en ziek als ze was, had Faye pas na de chemotherapie door dat haar man haar fotografeerde. “Ik had het eigenlijk wel verwacht. Jarred houdt ervan om verhalen te vertellen. Ik denk dat het heel belangrijk voor hem was om dit verhaal te vertellen, omdat het zo’n belangrijke was in ons leven.”

Eén van de favoriete foto’s van Jarred is de tweede in de serie: ze zijn in het ziekenhuis en Faye kijkt naar de lucht door een rond raam. “Het was de eerste dag van de chemotherapie. We wisten niet precies wat we konden verwachten, maar ze leek heel hoopvol”, vertelt Jarred. Het scheren van haar hoofd, kwetsbaar op een stoel in de douche en de pijn van de heftige chemo. Alle rauwe details heeft Jarred vastgelegd in de fotoserie. Ook zitten er mooie momenten tussen. Faye die danst in haar ziekenhuiskamer of lekker op de grond ligt met één van haar katten.

Taboe op kanker

Eén van de moeilijkste dingen voor Faye waren de reacties van mensen. “Ik denk dat mensen niet zo op hun gemak zijn met leed of niet weten wat ze moeten zeggen of doen. Dat was denk ik het moeilijkst voor mij. Wanneer mensen zeggen dat het wel goed zou komen.” Dat is precies waarom ze de foto’s van haar man wilde delen met de wereld. Niet alleen om te laten zien hoe zwaar het is voor kankerpatiënten, maar ook om de ziekte uit de taboesfeer te halen.

Toen Faye de foto’s voor het eerst zag, vond ze zichzelf er vreselijk en lelijk uitzien. Terugkijkend voelt ze zich alleen maar trots dat ze heeft overleefd en dat iedereen haar kracht en struggle kan zien.

 

Lees ook: Lucinda (38) belandde in een rolstoel na beroerte door meervoudig orgasme