Dagdromen nutteloos? Dit onderzoek bewijst het tegendeel

Psyche & spiritualiteit door Laura

Word je vaak de dagdromer genoemd door collega’s en vrienden? Voortaan mag je het volgende onderzoek subtiel onder de neus drukken van dagdroom-shamers. Een nieuwe wetenschappelijke studie onthult dat het namelijk helemaal niet zo onproductief is als gedacht.

dagdromen

Je ogen en gedachtes even laten afdwalen, wordt gezien als een slechte eigenschap. Voor de echte dagdromers onder jullie hebben we goed nieuws, want: vanaf nu is dat vooroordeel geheel onterecht. Wetenschappers aan de Universiteit van Gent hebben dagdromen onderzocht en kwamen tot een verrassende conclusie. Namelijk: Je wordt er een stuk creatiever door.

Creatievere ideeën

In de studie werden proefpersonen een baksteen gegeven. Ze moesten zoveel mogelijk dingen bedenken die je met een baksteen kunt maken. Een creatieve opdracht dus. De ene groep proefpersonen kreeg hierbij een taak om uit te voeren waarbij veel concentratie nodig was. De andere groep kreeg een saaiere opdracht, waarbij dus genoeg tijd was om dag te dromen. Uit de resultaten bleek dat de laatste groep met meer creatieve ideeën kwam.

Uit een eerder onderzoek bleek dat je dagelijks van 25 tot 50 procent (!) van je tijd kwijt bent aan dagdromen. Ook wisten wetenschappers al dat het dagdromen als het ware een oefening is voor je werkgeheugen. Het maakt het gemakkelijk om meerdere dingen in je hoofd te verwerken.

Mocht je dus last hebben van een koos inspiratieloos-momentje? Dagdroom erop los! 

Lees ook: Gestrest? Eet deze dingen voor het slapen gaan