6 x grappige feitjes over hummus

Eten door Laura

Wie had een paar jaar geleden gedacht dat we allemaal verknocht zouden zijn aan geprakte kikkererwten? Jij ook al aangestoken met het hummus-virus? Tijd om eens wat meer te weten te komen over je favoriete spread. Kende jij deze grappige feitjes al?

hummus feiten

Hummus helpt je gezond gewicht behouden

Hummus is zo rijk aan proteïne dat het helpt om cravings te dempen. Verder helpt het om een goede balans in je bloedsuikerniveau te behouden. Tot slot zorgt de voedingsstof ijzer voor meer energie. Dat vertelt voedingsdeskundige Peggy Kotsopoulos aan Fitness Magazine.

Hummus verlaagt je cholesterol

In een studie van Jane Pittaway, docent aan een Tasmaanse Universiteit werd het effect van kikkererwten bij mensen met ietwat slechte gezondheid tussen de 30 en 70 jaar onderzocht. Eén groep moest drie jaar lang elke dag kikkererwten eten. De tweede groep krijg zijn dagelijkse portie vezels via volkorenproducten zoals brood en graanproducten. De resultaten laten zien dat de kikkererwten-groep minder vet aten en een lager cholestrol hadden.

Steeds meer smaken

Pompoen, asperges, peper, doperwten, avocado, citroen, pesto, spinazie… je kunt het zo gek niet bedenken! Hummus komt in steeds meer smaakjes uit. Voor ieder wat wils dus.

Het kan de kans op kanker verlagen

Voeding met foliumzuur, zoals kikkererwten, kunnen het risico op darmkanker verlagen. Wetenschappers geloven dat de voedingsvezels de groei van gezonde bacteriën stimuleren in de darmen, wat ook bijdraagt aan het voorkomen van kankercellen.

Je maakt het heel gemakkelijk zelf

Het recept om zelf hummus te maken is heel simpel. Gooi een blik kikkererwten, een teen knoflook, extra virgin olijfolie, tahin (sesampasta), komijnpoeder, paprikapoeder, citroensap en wat zout in een keukenmachine en mixen maar!

Bovendien is zelfgemaakte hummus nóg gezonder, er zitten namelijk geen E-nummers, smaakversterkers en conserveermiddelen in zoals bij bakjes die je in de supermarkt koopt.

Wereldrecord hummus

Jij denkt misschien dat je veel hummus eet, maar het kan beter! In 2010 is in Beirut het wereldrecord voor grootste bord hummus ooit vastgesteld. Het bord woog maar liefst 10670 kilogram. Woot!

Lees ook: 15 x inspiratie voor avocado op brood