Energie in de ochtend zonder cafeïne: 7 tips

Sport & gezondheid door Laura

Word je pas aanspreekbaar na je ochtendlijke bakkie troost? Heerlijke opkikker, maar door koffie kak je ook twee keer zo snel in. Misschien tijd om naar gezonde alternatieven te kijken? Wat dacht je van deze 7 opties...

energie zonder cafeine

Lees ook: Daarom moet je na een kopje koffie een grote boodschap

1. Glas water na wakker worden

Na een nacht slapen ben je flink uitgedroogd. Zet een groot glas water klaar op je nachtkastje en drink dit na het wakker worden gelijk op. Je voelt je gelijk opgefrist en een stuk wakkerder.

2. Koude douche

Van een stomend hete douche word je lekker rustig en ontspannen wakker, maar je wordt er niet bepaald energiek van wakker. Douche lauwwarm en eindig je douchesessie met koud water. Even doorbijten, maar je bent daarna fris en fruitig.

3. Appel

Van natuurlijke suikers krijg je veel meer energie dan van een bak koffie. Jawel, het zwarte goud geeft gelijk een vette boost, maar je crasht ook net zo snel. Eet liever een appel, ongeveer een uurtje nadat je wakker bent geworden. Dan begint je cortisollevel te dalen. Cortisol is een hormoon die je geest wakker en alert maakt.

4. Rood

De kleur rood staat voor vuur, passie en beweging. Onderzoekers claimen ook dat je er energie van krijgt. Draag een rood kledingstuk of lak je nagels in een kekke roodtint en waan je de stier van het kantoor.

5. Wandeling

“Even een frisse neus halen”, hoe vaak heb je die wel niet gehoord? Nou, de cliché uitspraak is een van de beste tips om energie te krijgen. De combinatie beweging plus frisse lucht doet je namelijk echt goed. Loop het laatste stukje ’s ochtends naar werk. Voel je jezelf in de middag wegdoezelen? Sla de 4 uur-soep over en loop liever een blokje om het gebouw.

6. LOL-momentje

Een rondje grappige Facebook-filmpjes is zo gek nog niet. Uit onderzoek van de Universiteit van Nebraska bleek dat personen die een geinig filmpje keken veel meer energie hadden dan mensen die dat niet deden. Lachen verhoogt je bloedlevel, hartslag en geeft je een lekker gevoel. Even forwarden naar je manager…?

7. Kauwgom

Skip de koffie, gooi een kauwgompje in je smoeltje terwijl je in de auto/op de fiets/het OV pakt. Kauw er lekker op los. Onderzoek bewijst dat kauwgomkauwers een sneller reactievermogen hebben, beter kunnen concentreren en zelfs een betere stemming hebben. Ook leuk voor je bureaubuuf. Doordat je continu kauwt, ontvangt je brein meer zuurstof. Dit effect is na vijftien minuten uitgewerkt. Gelukkig is het gemiddelde kauwgompje tegen die tijd ook wel versteent.

 

Lees ook: Hekel aan hardlopen? 8 tips om ervan te gaan houden