Hardlopen in de hitte: hier moet je op letten

Sport & gezondheid door Laura

Een rondje hardlopen, de meesten moeten er niet aan denken bij 25 graden. Maar ja, als je eenmaal bent besmet met het hardloopvirus dan baal je. Niet getreurd, zolang je de onderstaande tips opvolgt kun je nog steeds je wekelijkse dosis dopamine binnenkrijgen.

hardlopen hitte

Lees ook: Hekel aan hardlopen? 8 tips om ervan te gaan houden

Hardlopen in de zomer: 7 regels

1. Ken je grenzen. Sterke inspanning is gevaarlijk als het warmer dan 27 graden Celsius is. Als je niet zo fit bent, dan is een hardloopsessie bij 25 graden al geen slim idee. Dat is dus niet de tijd om het hardlopen spontaan weer op te pakken.

2. Natuurlijk kun je kiezen voor een sportschool met airco in plaats van buiten sporten. Als je geen abonnement hebt of gewoon liever buiten hardloopt, dan moet je toch wat. Vermijd in elk geval de warmste periode van de dag: tussen 12:00 en 15:00. Sta een uurtje eerder op of ga ’s avonds laat zodra de zon onder is.

3. Loop op onverharde wegen. Die geven minder warmte af dan een geasfalteerde weg. Kies bijvoorbeeld voor een mooie route door het bos.

4. Pas je hardloopschema aan. Ren een tandje rustiger, loop tussendoor en halveer je afstand.

5. Kleding-technisch kun je het beste voor korte, lichte en luchtige kleding gaan. Draag eventueel nog een lichtgekleurd petje tegen de zon en doe je haren in een staart of knot.

6. Neem een flesje ijskoud water mee. Drink wat om de 20 minuten om je vochtverlies aan te vullen.

7. Luister goed naar je lichaam. Ga bij zomerhitte nooit over je grenzen.

Hardloopze!

 

 

Lees ook: Dit is de sport die het beste bij jou past volgens je sterrenbeeld