Hekel aan hardlopen? 8 tips om ervan te gaan houden

Sport & gezondheid door Laura

Hardlopen is een ideale sport om fit te blijven. Het kan overal en altijd en is (behalve hardloop gear) helemaal gratis. Het kent alleen maar voordelen, lijkt het zo. Máár, er zijn echt mensen die een bloedje hekel hebben aan hardlopen. Aangezien jij op dit artikel geklikt hebt, ben jij er waarschijnlijk eentje van.

Vind je de sportschool helemaal niks aan of geef je er liever geen geld aan uit? Met deze tips ga jij ook houden van rennen!

hekel aan hardlopen

1. Muziekje erbij

Maak een hardloop-playlist aan op Spotify of je telefoon waar je vrolijk van wordt. Je krijgt vanzelf energie, het negatieve gevoel verdwijnt en je zal op den duur zin krijgen om lekker te rennen op jouw favoriete uptempo nummers.

2. Hardloopdate

De eerste paar keren zijn het moeilijkst. Elke keer stel je weer uit en voel je je weer schuldig. Maak er een gezellige vriendinnendate van. Het is gelijk een stuk minder saai dan joggen in je uppie. Houd het boeiend door intervaltraining te doen. Een paar minuten rennen, dan weer een minuutje lopen om bij te kletsen. Bekijk ook het hardloopschema voor beginners.

Kunnen vriendinnen niet? Neem dan bijvoorbeeld je hond mee.

3. Apps

Er zijn tientallen leuke hardloopapps, bijvoorbeeld Runkeeper, om je prestaties te meten. Door je sessies te tracken, zie je hoe je steeds beter wordt. Geloof ons, dat is stiekem best wel tof om te zien. Zo krijg je gelijk wéér zin om te gaan.

4. Locatie, locatie

Sporten in de regen en kou vindt niemand leuk. Als je al een hekel aan hardlopen hebt, is het dan des te lastig om de lol van hardlopen in te zien. Ga daarom de eerste paar keren wanneer er een lekker zonnetje schijnt. Niet té warm, want dan wens je dat je op het terras zit. Zoek op het internet naar de mooiste looproutes in jouw buurt en zoek een mooie plek uit met een mooi uitzicht. Dat maakt een hoop goed.

5. Sportkleding

Lopen in een joggingbroek en wijd shirt kan echt niet meer. Er bestaan zoveel gave hardloopkleren. Koop een paar setjes in toffe prints en kleuren. Zo zonde van je verse hardloopoutfit om nu niet minstens een keer per week te gaan, toch…?

6. Beloning

Als hardlopen echt je doel is, maar je bijna geen motivatie kan opbrengen heb je een beloning nodig. Bij een #goal hoort eigenlijk een prijs natuurlijk. Spreek een doel met jezelf af. Bijvoorbeeld: “Als ik een maand lang twee keer per week hardloop mag ik een nieuw fototoestel/paar schoenen/handtas/tablet”.

7. Stok achter de deur

Sommige mensen werken beter als ze een deadline hebben. Dat de druk er flink achter zit. Als je een hardloopdoel hebt, dan kun je dit doen door je op te geven voor een marathon. Begin rustig aan. Ga voor een marathon van 5 kilometer.

8. Voordelen van hardlopen

Ben je nog niet overtuigd? Onthoud de vele gezondheidsvoordelen:

  • Cognitief vermogen stijgt
  • Verlaagt kans op ziektes
  • Verhoogt conditie
  • Zelfvertrouwen neemt toe
  • Vertraagt verouderingsproces 
  • Minder stress
  • Verlaagt kans op depressie
  • Verbetert nachtrust
  • Verhoogt je weerstand
  • Goed voor carrière

Lees ook hoe je van sporten een gewoonte maakt.

 

Succes!