Beauty / Lichaam
Lichaam

Waarom kan ik niet poepen? 8 antwoorden

Reageer 0

Niets zo vervelend als niet kunnen poepen. Je hebt geen idee waarom, maar op de een of andere manier lukt het niet die bruine trui te breien zoals het zou moeten. En dat kan naar zijn, want niet kunnen poepen betekent een opgeblazen gevoel en misschien heb je zelfs flinke buikpijn. Wist je dat je in het ideale geval maar liefst drie keer per dag ontlasting zou moeten hebben? Heb jij moeite met poepen, dan kan dit verschillende redenen hebben. 

1. Te weinig vezels

Om je darmen een beetje in beweging te houden is het belangrijk dat je goed eet, met veel vezels. Eet veel groenten en fruit, maar doe rustig aan met vlees en zuivel. Kant-en-klaar voedsel en fastfood kun je maar beter helemaal overslaan: dit komt je stoelgang niet ten goede. 

2. Te weinig voedingsstoffen

Krijg je wel genoeg voedingsstoffen binnen? Het kan zomaar zijn dat je een beetje verstopt raakt door een tekort aan vitamine B12. Te weinig vitamine B12 geeft niet alleen problemen op het toilet, maar kan er ook voor zorgen dat je je moe, slap en nerveus voelt. Ben je veganistisch of vegetarisch? Dan kan dat de oorzaak zijn. Zorg dan dat je goede vervangers eet! 

3. Je drinkt te weinig

Vocht is zó belangrijk om je stoelgang in beweging te houden. Drink dus genoeg water, om verstopping te voorkomen. Zeker op een zonvakantie, waar je lichaam door de warmte sneller uitdroogt en je misschien ook sneller geneigt bent om alcohol te drinken - wat dan weer uitdrogend werkt. 

4. Je beweegt niet genoeg

Het is heel simpel: je lichaam in beweging houden = je darmen in beweging houden. Je zult het misschien ook opmerken: wanneer je flink trappen loopt of een behoorlijk stuk gelopen hebt, ga je daarna makkelijker naar het toilet voor een nummer 2. Blijf dus niet de hele dag op je derrière zitten.

5. Je bent gestrest

Stress sucks. In alle facetten. Want echt: stress is nergens goed voor, en ook zeker niet voor je stoelgang. Het maagdarmstelsel is extreem gevoelig voor stress en constipatie kan dan een naar gevolg zijn. Stress kan overigens niet alleen voorkomen op werk, maar denk bijvoorbeeld ook aan reizen. Wanneer je normale routine wordt onderbroken, kan dit gevolgen hebben voor je toiletbezoekjes.

6. Je negeert de drang

Als je moet poepen, ga dan ook poepen. Luister naar je lichaam, wanneer je moet, dan moet je. Blijf je de signalen negeren, dan kan het zomaar zo zijn dat je vroeg of laat helemaal geen signalen meer merkt. 

7. Je bent zwanger

Over het algemeen hebben vrouwen meer last van constipatie dan mannen. Zeker tijdens de zwangerschap: door de vele hormonen kan je spijsvertering verstoord raken. Daarbij kan de baby ook op je darmen drukken, waardoor het niet zo gek is dat je moeite hebt met je ontlasting. 

8. Je gebruikt medicatie

Pijnstillers, ijzersupplementen en sommige antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je ontlasting moeilijker verloopt. Ook medicijnen tegen diabetes en Parkinson kunnen dit als bijwerking hebben, net als maagzuurremmers.

Lees ook: 4 x Waarom jij ’s nachts wakker wordt om te plassen

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen