Zelfbruinen doe je zo!

Lichaam door Marleen_S
Leuk hoor, rokjesdag, maar met jouw witte melkflessen vertoon jij je mooi niet buiten. Tijd om dagenlang in de tuin te zonnen heb je niet, dus wat doe je dan? Precies, aan de zelfbruiners! En met deze tips lukt dat zonder strepen!

De zon in een potje, een bruine huid binnen handbereik en je hoeft er niet uren voor te bakken in de zon. Gewoon lekker in de badkamer aan de slag met een goede zelfbruiner. Het klinkt allemaal zo makkelijk, maar hoe komt het dan toch dat je er altijd net zo oranje uitziet als de cast van Jersey Shore?


Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een flinke kwak zelfbruiner op je benen smeren als je net uit de douche komt, is dus nou nét niet de bedoeling. Hoe het dan wel moet? Lees deze tips, neem ze goed in je op en de horror van zelfbruiners is verleden tijd!

  • Op het strand is het altijd aan te raden je huid even te scrubben met zand. Zo word je namelijk egaler bruin. Dat geldt zeker ook voor zelfbruiners! Koop een lekkere scrubgel, een speciale handschoen of spons en schrobben maar. Belangrijk is dat je droge scrub koopt en niet eentje op oliebasis. De olie zorgt er namelijk voor dat je zelfbruiner alsnog gaat vlekken!
  • Laat je natuurlijk opdrogen door de lucht in plaats van dat je je lichaam helemaal droog boent met de handdoek. Een beetje deppen kan wel! En terwijl je wacht lak jij je nagels of gooi je een maskertje in je haar.
  • Voordat je de zelfbruiner pakt: smeer eerst nog wat bodylotion op je knieën, ellebogen en hielen. Zo voorkom je dat de zelfbruiner donkere plekjes veroorzaakt.
  • Tja, is je lichaam mooi egaal bruin, zien je handen eruit alsof je uren in de modder hebt gewerkt. De truc? Gebruik plastic handschoenen. Vooral van die doktershandschoentjes glijden makkelijk over je huid!
  • Hè, hè. Dan is het eindelijk tijd om je in te smeren. Begin bij je enkels en werk langzaam naar boven. Zorg dat je elk plekje meeneemt en laat - als je er niet bij kunt - iemand je rug doen. Maak ronddraaiende bewegingen en gebruik vooral je handpalmen om de zelfbruiner goed in te smeren. Gebruik vooral de eerste keer niet te veel. Beter te weinig dan te veel.
  • Dan volgt een soort cooling down. Was je handen en schrob vooral je nagels goed schoon als je geen handschoenen hebt gebruikt. Het beste is om acht uur lang niet onder de douche te springen, in bad te gaan of heel veel te sporten. Vermijd zoveel mogelijk contact met water dus. De dag erna smeer je jezelf in met vochtinbrengende crème.
  • Wacht minimaal een week totdat je weer smeert met de zelfbruiner. Dat betekent dat als je een lekker kleurtje wilt opbouwen je op tijd moet beginnen.

Erg handig: al deze tips gelden voor alle soorten zelfbruiners. Zeker de voorbereidingen, sla die nooit over. En ja, het scala aan zelfbruiners is redelijk divers.

Bodylotion
Dit is toch wel de meest voorkomende zelfbruiner na de zonnebank. Een verzorgde én een bruine huid in één keer smeren. Vooral die van Dove en L'Oréal ruiken erg lekker! Maar let op: deze moet je elke dag blijven smeren.

 
Spray
Wil het niet zo lukken met zelbruiningslotions? Dan is een spray wel wat voor jou. Zorg wel dat je het in de badkamer doet, voordat je een dikke vlek in de vloerbedekking achterlaat. En superfijn: het zorgt voor een mooi egaal resultaat!
 

Crème en doekjes
Als ook het sprayen niet gaat, dan heb je nog de keuze uit crèmes en zelbruiningsdoekjes. Het nadeel is wel dat de doekjes vrij duur zijn in vergelijking met de lotions, want er zitten er meestal vijf in een verpakking. Het resultaat is wel heel erg mooi!
 

Wat als het misgaat?
Je kunt je nog zo goed aan de regels houden, het kan altijd fout gaan. En daar zit je dan met een prachtig streeppatroontje in je bikini. Daar word je alles behalve vrolijk van. What to do? Gewoon heel goed scrubben. Niet te hard en niet te lang, maar wel vaak. Zowel 's ochtends als 's avonds. De dode huidcellen worden verwijderd en daarmee ook de vlekken.

Is je gezicht toegetakeld? Scrub je huid met een speciale gezichtsscrub. Vervolgens even goed insmeren met reinigende lotion, afspoelen en klaar is kees.
 
Gebruik jij vaak zelfbruiner? Heb jij nog goede tips?