Zo smerig is jouw handtas eigenlijk

Vrije tijd door Laura

Wat is viezer denk je? Een toilet waar menig bilpartij warme broodjes op heeft gebakken of jouw eigen persoonlijke handtas met je dierbaarste bezittingen die je elke dag meeneemt? Het zou toch niet… jouw geliefde handtas smeriger dan een ordinaire pleebril?

Handtas viezer dan de wc

Het spijt ons, maar je grootste angst klopt… Bij bacteriebommen denk je aan vaatdoekjes, toetsenborden, liftknopjes en publieke toiletten, maar je handtas is ook niet onschuldig. En inderdaad: in je tas krioelen meer bacteriën dan in de gemiddelde wc. Geloof je het niet? Ga maar eens na, je maakt je wc waarschijnlijker vaker schoon dan je handtas.

Hoe wordt je handtas dan zo vies denk je? Professor in biomedische wetenschappen Donna Duberg legt het uit. Ten eerste zetten we hem natuurlijk overal en nergens op de grond. Op de stoel in het openbaar vervoer, op de vloer van een publieke toilet en gewoon op de straat. En dat raak je later weer aan… Daarnaast stoppen we genoeg dingen in onze handtas die een bron van bacteriën zijn. Dingen die vaak niet schoongemaakt worden. Denk aan sleutels, pasjes, geld en je telefoon.

Op leren tassen zouden meer bacteriën te vinden zijn dan op andere stoffen, omdat kleine beestjes gemakkelijker nestelen in de microscopische kieren. Uit een Duits onderzoek uit 2013 bleek dat oude potjes handcrème het meest vieze object waren in de gemiddelde handtas - die alleen al meer bacteriën bevatten dan enkel de wcbril. Brrr...

Poepbacterie

Dat onze tas ‘vies’ is, kunnen we mentaal nog wel handelen, maar als je hoort hóe vies is het wel even schrikken. In een wetenschappelijke studie zijn er namelijk E.coli bacterie (yep, de poepbacterie) en de stafylokok bacterie (veroorzaker van darmproblemen en huidaandoeningen) aangetroffen in een groot aantal handtassen.

Schoonmaakbeurt voor je handtas

Gelukkig hebben we een goed immuunsysteem die de ziektekiemen wel buitenboord houden, maar het is oppassen geblazen als je weerstand eens wat minder is. Leeg je tas dus wekelijks en schud de meeste troep eruit. Maak de tas en inhoud van de binnenkant schoon met een vochtige doek met mild reinigingsmiddel. Vergeet de vakjes niet! Laat altijd goed drogen zodat geen schimmels ontstaan. Voor reiniging van de buitenkant van je tas, moet je opletten. Suède kun je niet zomaar een aai geven met een nat vaatdoekje. Ook leer heeft speciale verzorging nodig. Raadpleeg het waslabel op de tas of laat ‘m professioneel reinigen.

Zorg ook dat je regelmatig je handen wast. Vooral als je lang door je tas hebt gewroet of de onderkant hebt aangeraakt.

Lees ook: Dit zijn de allergoorste plekjes in je huis die je te weinig schoonmaakt