Is suiker echt zo verslavend als we denken?

Sport & gezondheid door Annelot

Je kent het wel: je spreekt met jezelf af om één blokje chocolade te eten en uiteindelijk eet je de hele reep op. Niet voor niets denken we vaak dat suiker verslavend is. Maar is dat wel echt zo? Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht niet. Zij hebben onderzocht in hoeverre mensen afhankelijk zijn van bepaald voedsel en daaruit bleek dat suiker helemaal niet zo verslavend is als we denken.

De wetenschappers hebben het eetgedrag van 1500 gezonde jonge mensen onderzocht met behulp van de Yale Food Addiction Scale. Uit de resultaten bleek dat ongeveer 30 procent het moeilijk vond om voedsel met veel vet en eiwitten te laten staan. Slechts 5 procent vond het lastig om te stoppen met eten als ze suikerrijke producten aan het eten zijn.

Volgens de onderzoekers is er wél een verband tussen lekker eten met suiker en de aanmaak van dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd, maar is er geen sprake van een verslaving. Onze hersenen reageren dan namelijk op een heel andere manier.

Om voortaan dan maar massa's chocolade en snoep naar binnen te werken, is ook niet erg verstandig, maar verslaafd zullen we er in ieder geval niet aan raken. Dat scheelt!

Lees ook: 10 x voedsel dat je beter kunt laten staan als je zwanger wilt worden