Pascals ex bleek een narcist te zijn: ‘Hij deed er alles aan om mij kapot te maken’

Psyche & spiritualiteit door Sabine

Op de buitenwereld kwam hij over als de perfecte partner: charmant, lief en attent, maar in werkelijkheid zette de ex van Pascal een grote act op. “Hij manipuleerde iedereen waardoor ik geen vrienden meer overhad.” 

Pascal (37): "Op het moment dat ik mijn toenmalige vriend ontmoette, vond ik hem te mooi om waar te zijn. Hij was een lieve, knappe en spontane man met een vlotte babbel. Hij was attent en bracht regelmatig een bos rozen voor me mee, dat vond ik erg lief. Wat me wel opviel was dat hij erg aanhankelijk was. Hij zei dat dit kwam door zijn verleden met zijn ex. Zij had borderline en was hierdoor in een kliniek terechtgekomen. Zijn grootste angst was dat hij mij ook kwijt zou raken.”

Erg aanhankelijk 

"Al voor ons samenzijn had ik een reisje van drie weken op de planning staan en mijn ex wilde per se mee. Hij kon maar twee weken vrij krijgen en daarom zou hij me een week later opzoeken. Die week dat we gescheiden waren, skypeten we elke dag. Hij vertelde dan dat hij me miste en huilde dan veel. Ik vond dat wat overdreven, we waren immers maar een week zonder elkaar, maar achteraf zie ik pas wat er echt aan de hand was: hij had op dat moment geen controle over me en dat stoorde hem."

"Na de reis ging het de verkeerde kant op. Ik had op dat moment een fijn leven: een goede baan, een mooi appartement en een leuke vriendengroep, maar langzaamaan begon hij dit af te breken. Iedereen heeft wat negatieve punten en hij ging deze kant van mijn vrienden enorm vergroten. Hij praatte op me in dat mijn vrienden geen echte vrienden waren en dat ik beter verdiende. Hij bracht het op zo'n subtiele manier. Ik ging anders naar mijn vrienden kijken en nam afstand van hen. Ik werd zo gemanipuleerd dat ik het niet inzag.”

"Daarnaast was mijn ex erg bezitterig. Als ik alleen al met iemand thee ging drinken, werd hij kwaad. Als ik dat theetje niet had gedaan, had ik eerder bij hem kunnen zijn. Wanneer ik de situatie uitlegde, verdedigde hij zich door te doen alsof het aan mij lag. 'Jij wil mij toch ook graag zien?' vroeg hij dan. 'Als je verliefd bent wil je graag bij elkaar zijn'. Mijn ex is ontzettend manipulatief en mijn wereld werd door hem steeds kleiner. Hij kan zó goed praten. Ik had op een gegeven moment bijna geen vrienden meer over. Ik zat zo in zijn ban.  Als ik met hem alleen was, hadden wij het ook heel leuk samen, maar zodra de aandacht naar een ander ging was hij boos. Ik was in zijn ogen zijn bezit"

Van kwaad tot erger

"Bergafwaarts ging onze relatie pas echt toen ik zwanger raakte van onze dochter. Mijn ex wilde al snel kinderen en ik had inmiddels ook een leeftijd waarop ik niet te lang meer wilde wachten. Na ongeveer een relatie van twee jaar werd ik zwanger. Daarvoor had ik mijn baan opgezegd en ben ik verhuisd naar Friesland om samen een toekomst op te bouwen. Hij wilde over alles controle hebben en dat leek hem te lukken. Ik werd steeds stiller en trok me terug, bang dat ik iets verkeerd zou doen." 

"Mijn ex en ik hadden steeds vaker ruzie en ondanks mijn zwangerschap begon hij geweld tegen mij te gebruiken. Hij sloot mij op in huis en pakte mijn telefoon en autosleutels af. Hij heeft mij veel geknepen, op me gezeten en mij een aantal keren geslagen terwijl ik hoogzwanger was. Hij sleepte me soms aan mijn haren mee en als ik onder de douche stond had ik soms hele plukken in mijn handen. Hij zei dat het aan mijn zwangerschapshormonen lag en door de verhuizing. Door zijn verhalen en manipulaties begon ik enorm aan mezelf te twijfelen." 

"Ook toen onze dochter er eenmaal was, gingen de mishandelingen door. Regelmatig loog ik tegen mijn familie en vriendin over hoe ik aan dat blauwe oog kwam of die andere blauwe plekken. Ik wilde zo graag dat onze relatie zou slagen omwille van ons kind. Mijn ex kon ook een hele lieve vader en vriend zijn en dat maakte de situatie zo moeilijk. Hij was de ene keer een duivel en de ander keer een engel."

De maat is vol

"Ruzies hadden mijn ex en ik voornamelijk als ik aangaf dat ik me niet vrij voelde. Ik werd langzaam geïsoleerd. Het ergste vond ik dat hij onze dochter bij de ruzies betrok. Dit was voor mij de druppel. We hadden 's avonds een keer ruzie, waarbij hij onze dochter uit bed rukte. Op dat moment duwde hij haar hard in mijn armen en schreeuwde hij dat we op moesten rotten, dat hij niet van ons hield en dat hij spijt had dat onze dochter er was. Ik stond op dat moment met beide benen op de grond. Ik bleef kalm, legde haar weer terug in bed en zei maar sorry om hem rustig te houden." 

"Drie maanden geleden was weer zo'n moment. We hadden ruzie en het liep uit de hand. Ik gaf aan dat we hulp nodig hadden en belde maatschappelijk werk. Hij rukte de telefoon uit mijn handen en schreeuwde dat hij geen hulp wilde. Ik vluchtte in paniek weg zonder mijn dochter en belde de politie en maatschappelijk werk. Toen de politie arriveerde gaf hij mij de schuld van alles. Maatschappelijk werk vroeg of ik een gesprek wilde, maar hier moest ik twee weken op wachten. In die weken observeerde ik mijn partner en heb ik veel opgeschreven over wat ik vreemd vond: Ik mocht niets alleen doen, hij wilde alles voor me regelen, hij manipuleerde, hij mishandelde. Het was ontzettend veel. Het briefje met de punten verstopte ik in mijn auto.”

Bij hem weg

"De maatschappelijk werker vertelde me uiteindelijk dat dit duidelijk de kenmerken zijn van een narcist en dat ik zo snel bij hem vandaan moest en een goede advocaat moest nemen. De volgende dag is mijn zus naar mij toegekomen en heb ik alleen het hoognodige ingepakt: mijn paspoort, administratie en spullen voor onze dochter. De adrenaline gierde door mijn lijf. Wat als hij plotseling thuiskwam? Ik ben daarna naar een advocaat gegaan en die vertelde mij dat ik aangifte moest doen. Om te voorkomen dat mijn ex mij ging zoeken, heb ik hem gebeld met de telefoon van mijn zus en verteld dat ik bij mijn familie was met onze dochter. De volgende dag stond hij meteen bij ons in de straat en wachtte hij ons op toen we mijn neefje van school gingen halen." 

"Inmiddels mag mijn ex onze dochter alleen zien onder begeleiding. Momenteel is het vrij rustig, maar aan het begin van onze breuk was ik doodsbang. De eerste paar weken durfde ik niet alleen te slapen en lag ik naast mijn zus in bed met een schroevendraaier onder mijn kussen. Nu gaat het gelukkig beter. Ik volg zelfverdedigingslessen en praat met Charlotte van der Hoeven, zij coacht mensen die te maken hebben gehad met narcistisch misbruik. Daarnaast heb ik een lieve familie, vind ik afleiding in mijn werk en heb ik natuurlijk een hele lieve dochter.”

Zorgen om kind

"Momenteel maak ik me het meest zorgen om mijn dochter. Mijn ex ziet onze dochter alleen onder begeleiding, maar in de toekomst zal ze denk ik om het weekend naar hem toegaan. Hij is en blijft toch haar vader. Ik ben bang dat mijn ex zijn verantwoordelijkheden als vader niet serieus zal nemen. Zo maakte hij haar weleens aan het huilen omdat hij 'dat zo schattig vond' en liet hij haar een keer alleen thuis na een ruzie van ons. Zijn argumentatie? Ik was toch ook weggegaan zonder haar. Ik ben ontzettend bang dat hij haar lichamelijk en geestelijk pijn zal doen.”

"Laatst zag ik mijn ex voor het eerst weer. Ik merkte dat ik daar wel moeite meehad, maar het maakt me ook sterker. Een narcist probeert je kapot te krijgen, maar dat gaat hem niet lukken. Dat gun ik hem niet. Hij probeert het op allerlei manieren: anoniem bellen, whatsappen, de weg blokkeren, leugens over mij verspreiden aan familie en de rechtbank. Bijvoorbeeld dat ik niet voor onze dochter kan zorgen omdat ik een depressie zou hebben.”  

"Het is erg spijtig dat er weinig aandacht is voor narcisme in het Nederlandse rechtssysteem. In Nederland moet er vaak eerst iets ergs gebeuren voordat men iets doet. Omdat er zoveel vechtscheidingen zijn, is het een lang en moeilijk proces."

“Samen met mijn dochter zal ik mijn leven opnieuw op moeten bouwen. Ik heb gelukkig een hele lieve familie om me heen en ga me focussen op mijn toekomst. Het gaat me lukken hier uit te komen. Wel zal ik lang last van mijn ex houden. Een narcist is een volhouder, maar ik ook! Het liefst had ik voor onze dochter een vader gehad waar ik haar zonder zorgen heen kan sturen, maar het is helaas zoals het is. Het positieve van deze negatieve levenservaring is dat onze dochter er is. Van haar krijg ik veel energie en vreugde.”

Meer weten over narcisme? Onze columnist Charlotte van der Hoeven schrijft hier elke maand een stuk over

Lees ook: Eva had een relatie met een BN’er: ‘Ik moest veel inleveren’

Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl.