De allergoorste plekjes in je huis die je te weinig schoonmaakt

Lifestyle door Laura

Is schoonmaken alles behalve jouw favoriete bezigheid? Laat de teil maar vast vol lopen, want na het lezen van dit artikel wil jij als de sodemieter starten met de grote schoonmaak.

De binnenkant van de kraan

Je leest het goed. Heb je er ooit van gehoord dat iemand de binnenkant van de kraan schoonmaakt?! Niet, toch? Maar als je erover nadenkt, is het best logisch dat dit plekje regelmatig een goede beurt zou moeten krijgen. Vooral als je kraanwater drinkt. Brrr…. Je moet er haast niet aan denken, toch?! Water kan namelijk schimmelen en in zo’n donkere, nauwe omgeving is het de ideale broeiplek.

De tip van de cleaning guru’s luidt: om de paar maanden de kraan eraf draaien en 15 minuten laten weken in schoonmaakazijn. Daarna even schrobben met een tandenborstel, afspoelen en weer terugdraaien.

De gootsteen

Alles verdwijnt erdoorheen, maar houd je de gootsteen wel schoon genoeg? Boen ‘m het liefst elke dag even met een schuursponsje schoon.

Tandenborstelhouders

Doe jezelf een plezier en gluur eens in de onderkant van de tandenborstelhouder. Grote kans dat het vol zit met zwarte en groene smurrie. En daar steek jij elke dag je tandenborstel weer in. Uit onderzoek blijkt dat er meer dan 2 miljoen bacteriën wonen in de gemiddelde houder. Lekker, dan!

De muren van het toilet

De muurtegels worden door de meeste mensen niet bij elke schoonmaakbeurt meegenomen. Begrijpelijk, want het is ook zo’n rotklus. Toch kun je voortaan beter wel goed. Wat niet veel mensen weten, is bacteriën bij het doorspoelen uit de wc worden gelanceerd en rond vliegen. Op de wc-bril, de vloer en dus ook op de muur.

Badkuip en douche

Jij verlaat de badkamer schoon en fris, maar jouw viezigheid blijft achter in de douche of badkuip. Zweet, vuil, haar en zeepresten worden niet allemaal door het putje gespoeld. Niet alleen smerig, maar ook ongezond. In veel badkamers worden stafylokokken aangetroffen, die huidirritatie kunnen aanrichten en voor urineweginfecties kunnen zorgen. Elke week meenemen in de schoonmaak dus.

Deurklinken, handgrepen en lichtknopjes

Het wordt gauw over het hoofd gezien, omdat ze zulke klein oppervlakken zijn. Toch raak jij en de rest van het huishouden het de hele dag aan. Enne, geloof ons maar… niet iedereen wast braaf zijn handjes na het wc-bezoek, billen krabben en neusgraven.

Vaatdoekje

Ik daag je uit om eens aan je vaatdoekje te ruiken. Wat jouw neusharen hier verschrompelen, zijn meer dan 4 miljard bacteriën. Dat is het aantal dat zich al na 24 uur nestelt in het gele ding. En het aantal kan per 15 à 30 minuten verdubbelen. Geen wonder dat 2000 mensen dagelijks ziek worden van bacteriën uit hun eigen keuken. Met een vaatdoekje hoor je maar één dag te doen. Daarna moet-ie in de was of, liever nog, in de prullenbak. Een pak met 10 doekjes kost geen drol, dus weg ermee.

Afstandsbediening

Je verwacht het niet, maar de afstandsbediening hoort bij de top 3 bacteriebommen. Die moet ook mee tijdens de wekelijkse schoonmaak. Hygiënisch doekje erover heen, hoppa!

Hmm… Toch maar een huishoudelijke hulp inschakelen?

via GIPHY

Lees ook: Deze vieze dingen doet elke vrouw stiekem