Vrouw belandt in ziekenhuis door eten van illegale kaas

Lifestyle door Elsemieke

Voor een lekker stuk kaas kun je ons altijd wakker maken. Daar dacht de Amerikaanse Amilotte ook zo over. Tijdens haar rondreis door Europa ging het echter gruwelijk mis toen ze doodziek werd door het eten van een illegale kaas. Casu marzu is niet voor niets de gevaarlijkste kaas ter wereld. En dat heeft een reden.

Vrouw belandt in ziekenhuis door eten van illegale kaas

De Amerikaanse Amilotte ging samen met haar vriend lekker een hapje eten op vakantie, toen het gruwelijk mis ging. In het Italiaanse Sicilië nuttigde ze een pizza met een lekkere laag kaas. Althans: dat dacht ze. De kaas bleek een van de gevaarlijkste kaassoorten ter wereld te zijn: casu marzu. De Italiaanse overheid en de EU verbieden de verkoop van deze kaas en dat is niet voor niets. Dat komt omdat er maden in de kaas zitten. Yikes! 

Lees ook: Zo bouw je de lekkerste kaasplank

@amilotta Do yourself a favor and don’t google it. #italy #sardegna #food ♬ original sound - 900k 🕷
@amilotta Reply to @florisfolium hi I’m alive and I’m not going to sue #casumarzu #sardegna #italy ♬ original sound - Kyle & Jackie O

De Amerikaanse Amilotte overleefde het voorval gelukkig en hield er naast een nare ervaring een mooie TikTok-video aan over, maar waar hoe komt het dat zij zo ziek werd van het eten van de gevaarlijkse kaas ter wereld? Dat leggen we je uit. Voor het fermenteren snijden de kaasmakers de bovenrand van de kaas eruit, waardoor kaasvliegen erop afkomen en er eitjes in leggen. Eén vliegje kan tot 500 eitjes per keer leggen en het aantal maden per kaas kan zo oplopen tot in de duizenden. Smakelijk! De maden kunnen het zuur in je maag overleven, waardoor ze serieuze schade kunnen aanrichten in je darmen. Deze aandoening wordt pseudomyiasis genoemd en dat risico was al genoeg om de kaas volledig te verbieden. 

Schapenkaas van Texel

Casu marzu is lang niet de enige verboden kaas in Europa. Ook in Nederland is er een kaassoort dat je maar beter niet kunt eten. De Tesselse groene is een Texelse schapenkaas die op smaak wordt gebracht met schapenkeutels, waardoor ook de kleur verandert. Deze werd in 1930 verboden door de Nederlandse staat, maar sommige boeren maken hem nog steeds om zelf te eten, puur omdat ze 'm zo lekker vinden. Maar let wel: die eitjes worden vervolgens larven. Ze eten van de kaas en breken de vetten af door de zuren in hun spijsverteringsstelsel. Jakkes!