Zo maak je thuis de lekkerste wafels

Eten door Vrouwen redactie

Een wafel op z’n tijd gaat er bij ons zonder moeite in. Met ijs, fruit of een heerlijke chocoladepasta… of gewoon met alles erop! Begin je al te watertanden? Het is natuurlijk al helemaal lekker als je ze zelf kunt klaarmaken. En daarom hebben wij drie heerlijke recepten voor diverse wafels op een rij gezet.

Brusselse wafels
Het typische Belgische dessert is ondertussen een wereldwijde hit. Maar hier hoef je natuurlijk niet per se voor naar onze buurlanden. Je kunt ze makkelijk zelf maken. Dit is wat je allemaal nodig hebt:

Ingrediënten (acht personen):
* - 1 groot ei
* - 50 g suiker
* - 1 zakje vanille suiker
* - 1,5 dl melk
* - 150 g zelfrijzend bakmeel
* - 50 g gesmolten boter
* - Olie om in te vetten
* - Poedersuiker

Bereidingswijze
Klop eerst de eierdooier samen met de suiker tot het een schuimend geheel wordt. Gooi er vervolgens de melk doorheen, roer dit door elkaar en meng de bakmeel er doorheen. Vervolgens doe je er de gesmolten boter bij. Terwijl je het eiwit stijf klopt, kun je alvast de wafelijzer aanzetten zodat het opwarmt. Doe het beklopte eiwit bij de rest van de mix.
Vet de wafelijzer dun in met olie en schep er met een lepel een laagje van het beslag op. Laat de wafels ongeveer 2 minuten zitten totdat ze goudbruin worden. Bestrooi het heerlijke goedje met wat poedersuiker en ze zijn klaar om opgegeten te worden. Je kunt natuurlijk diverse toppings gebruiken. zoet of hartig, het is maar net waar je van houdt.

Stroopwafels
Onze eigen Hollandse stroopwafels mogen gegarandeerd niet missen in dit lijstje.

Ingrediënten (16 stuks):
Stroopwafeldeeg
* - 240 g bloem
* - 95 g suiker
* - 80 g boter
* - 1 ei
* - 1 mespuntje zout
* - 1 mespuntje kaneelpoeder
Kaneelstroop
* - 500 g suiker
* - 75 ml kookroom
* - 75 g suikerstroop
* - 1 mespuntje kaneelpoeder
* - 225 g boter

Bereidingswijze
Stroopwafeldeeg:
Meng de bloem en suiker in een kom. Vervolgens maak je een kuiltje in de bloem en meng je daarin de boter, ei, zout en het kaneelpoeder. Voorzichtig meng je de bloem er doorheen en kneed je het totdat het deeg egaal is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten. Het kniepertjesijzer verwarm je voor op stand 2. Het deeg kun je in 32 stukken verdelen tot bolletjes en ze plat drukken tot ‘mini-hamburgers’. Het stuk deeg laat je ongeveer een minuut op het bakijzer tot het gaar is. De wafel leg je direct op de snijplank en met een vormpje haal je er een cirkel uit.

Kaneelstroop:
Karamelliseer de suiker in een pan. Doe dit beetje bij beetje zodat je hier de controle over hebt. De kookroom verwarm je in een aparte pan samen met de suikerstroop. Het room blus je af met de karamel en laat je koken tot de karamel is opgelost. Nadat je de pan van het vuur haalt, voeg je de kaneelpoeder eraan toe en roer je het boter erdoor. De karamel laat je afkoelen tot ongeveer 50 graden.
Stroopwafels Laat de wafels afkoelen voordat je ze met de lauwe stroop besmeerd. Druk er een andere wafel op tot de stroop zich verdeelt tot de rand *smelt*.

Luikse/suikerwafels
Zodra je een hapje van de zoete luikse wafels neemt, knappert het suiker tussen je tanden. Als je dit recept doorhebt, hoef je er niet meer voor naar de markt.

Ingrediënten
* - 750 g zelfrijzende bloem
* - 270 ml melk
* - 3 eieren en 2 eierdooiers
* - 1 zakje vanillesuiker
* - 400 g zachte roomboter
* - 500 g parelsuiker (smelt niet tijdens het bakken)

Bereidingswijze
Doe alle producten in een kom, behalve de roomboter en de parelsuiker. Meng alles met elkaar totdat het deeg stevig is. Laat het voor een halfuur rijzen onder een theedoek. Doe er vervolgens de roomboter bij en daarna pas de parelsuiker. Laat het deeg nog 10 minuten rusten, terowijl je de wafelijzer opwarmt en alvast invet met olie. Leg ongeveer twee grote eetlepers beslag op het wafelpatroon en laat het circa 2 minuten zitten. Als ze goudbruin van kleur worden, zijn ze gereed. Even laten afkoelen en je kunt er van genieten. Ook deze wafels zijn met verschillende producten te combineren.

Eetsmakelijk!

Bron, bron, bron, bron