Wijnles 9: Pinot Noir

Eten door Vrouwen redactie

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag wijnles 9: Pinot Noir.

Van de soepele Merlot druif van de vorige wijnles stappen we nu over naar de Pinot Noir. De van deze druif gemaakte wijn speelt een mooie rol in de cultfilm “Sideways (2004)”. De druif heeft haar oorsprong in de Bourgogne en door de zeer dunne schil is de druif erg gevoelig voor rot en schimmelziekten. Het is dan ook geen makkelijke druif om te verbouwen en veel aandacht van de wijnbouwer nodig. Maar dan krijg je wel een héérlijke fruitige rode wijn! Het is trouwens niet alleen de Pinot Noir, maar alle rode bourgognes die van deze druif worden gemaakt. We durven zelfs wel te zeggen dat daar sommige van werelds mooiste wijnen van worden gemaakt. Eén van de duurste wijnen ook, de Romanée-Conti is daar een voorbeeld van. In Duitsland is de Spätburgunder weer heel erg aan te bevelen. En je snap natuurlijk wel: naar gelang klimaat, land, oogstjaar en producent smaakt de wijn heel verschillend. Kortom, mooie fruitige wijnen met een licht rode kleur en zijn vooral erg lekker als ze op keldertemperatuur gedronken worden!

Genoeg gezegd, dames! Jullie kennen inmiddels de routine! Aan de slag, koop een paar verschillende Pinot Noir en Spätburgunder wijnen en ga proeven met je inmiddels “wijnvriendinnen” en ontwikkel je smaak! (Zie les 3 over de kunde van het proeven). En vooral, geniet!

Smaakt dit naar meer? Slurp dan meer informatie op, op de website van Joost & Joost.

Bron, bron, bron