Waarom jij altijd kots-misselijk wordt van lezen in de auto

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Je weet dat je het niet moet doen, maar als je niet in de auto leest tijdens een autovakantie verveel je je kapot. Na een bladzijde of vier kómt die verrekte misselijkheid opzetten. Je legt je boek weg, staart een paar minuutjes voor je uit, hopende dat het nare gevoel verdwijnt. Waarom worden we toch zo snel misselijk als we gaan lezen in een auto? Dat zit zo.

Als je gaat lezen in een bewegend voertuig, zorgt dat voor zintuiglijke verwarringen in je hersenpan. De zogeheten 'Thalamus' krijgt teveel signalen door, omdat er niet geregistreerd kan worden of je nu stilstaat of beweegt. Je ogen en spieren geven namelijk door dat je stil zit, terwijl je evenwichtsorganen het tegenovergestelde zeggen.

Het gevolg van die verwarring is dat je hersenen denken dat ze 'vergiftigd worden' en je lichaam doet er alles aan om dat gif weg te werken. Hierdoor word je misselijk. Als je vervolgens naar buiten gaat kijken verdwijnt de misselijkheid, omdat je lichaam registreert dat je beweegt en de verwarring dus verdwijnt. Dat klinkt vrij logisch toch?

Kortom: als je toch dat ene spannende boek graag uit wilt lezen in de auto, kijk dan af en toe even naar buiten om gênante kotssessies te voorkomen.

Bron, bron, bron, bron