Dit is hoe je je sportkleding moet wassen

Lichaam door Annelot

Van hoe vaak je je sportkleding in de was moet gooien tot hoe je die vieze geurtjes eruit krijgt. Hier lees je de do’s and dont’s voor het wassen van je sportkleding.

1. Was je sportlegging na elke keer sporten
Als je hetzelfde omgaat met je sportlegging als met je spijkerbroek ben je verkeerd bezig. De wasbeurtjes van je jeans kun je waarschijnlijk op één hand tellen, maar je sportkleding moet toch echt na elke sessie gewassen worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je last krijgt van vuil in de poriën van je huid en zelfs op schimmelinfecties. Ieuw!

2. Sla de wasverzachter over
Ondanks dat het heerlijk ruikt, doen wasverzachters niet veel goeds voor je sportkleding. Dit blijft namelijk achter in de vezels van de stof, waardoor ze minder goed jouw zweetdruppels en vieze geurtjes opnemen.

3. Sorteer op kleur
Sportkleding is er in alle kleurtjes van de regenboog van neon roze en knalblauw tot diep paars. Maar als je ze gaat wassen is het wel verstandig om dat op kleur te doen. Scheid in ieder geval de donkere van de lichte kleuren. Oh, en vergeet niet om kleding met ritsen in een lingerie zakje te doen, zodat het je andere kleding niet kan raken.

4. Gebruik azijn tegen vieze luchtjes
Je hebt vast wel eens aan een gewassen topje geroken waarna je tot de conclusie kwam dat het wassen niet veel geholpen had. Om dit te voorkomen schenk je gewoon een scheutje azijn in een emmer met koud water en laat je je kleding daar even een kwartiertje in weken, voordat je ze in de wasmachine gooit. Geen balsamicoazijn natuurlijk, want daarmee maak je juist vlekken. Schoonmaakazijn is de beste optie.

Bron, bron, bron, bron