Wijnles 7: wijnweetjes

Eten door Vrouwen redactie

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag wijnles 7: wijnweetjes. Een overzicht van alle wijnlessen vind je hier.


Na het bespreken van drie witte druivensoorten, even wat wijnweetjes tussendoor! Net zoals bij wijn zelf, gaat er niets boven een beetje afwisseling. In de vorige lessen heb je iets geleerd over wijnproeven, verschillende druivensoorten en heb je zelf kunnen ervaren hoe dezelfde druivensoort verschillend smaakt wanneer afkomstig uit verschillende gebieden, klimaten en landen.

Wat ook grote invloed heeft op de smaak is de temperatuur van de wijn! Leer daar ook mee spelen! Vaak wordt witte wijn veel te koud gedronken en rode wijn weer veel te warm. In beide gevallen doe je jezelf (en de wijn) tekort! Is een witte wijn te koud geserveerd, dan proef je eigenlijk alleen de zuren in de wijn. De aroma’s in de wijn komen dan niet los, je proeft en ruikt ze niet, zonde! Rode wijn komt op kamertemperatuur (16-18°C) het best tot zijn recht, en daarmee wordt een temperatuur bedoeld die lager ligt dan onze moderne huiskamers! Zet maar eens 2 glazen rood naast elkaar, één bij 16°C en de andere bij 21°C en proef! Wat heeft jouw voorkeur. Vraag in de kroeg gerust een ijsblokje en een lepeltje en roer het ijs even kort en snel door het glas, een wereld van verschil!Hier een klein overzicht van de ideale serveer temperaturen!
3-7°C Mousserende en fris/fruitige witte wijnen
7-13°C Volle en expressieve witte Wijnen
13-16°C Fruitige rode wijnen
16:18°C Volle rode wijnen

Smaakt dit naar meer? Slurp dan meer informatie op, op de website van Joost & Joost.

Bron, bron, bron