Waarom we Monopoly te danken hebben aan Perry Sport

Vrije tijd door Annelot

Nu winkelketen Perry Sport definitief failliet is verklaard willen we graag even een momentje stilstaan bij het feit dat deze winkelketen ervoor heeft gezorgd dat wij nu kunnen genieten van een gezellig potje Monopoly. Ja echt, je leest het goed. Thanks to Perry Sport heb jij járen vet veel speelplezier met je familie, vriend of vriendinnen. Maar hoezo dan?

Eerst even een stukje geschiedenis over Perry Sport: het is oorspronkelijk een Engelse warenhuisketen, met verschillende winkels in landen als Frankrijk, Duitsland en België. In 1866 werd ook een winkel geopend aan de Amsterdamse Kalverstraat. Later zijn er steeds meer winkels in Nederland geopend, zoals in Den Haag en Arnhem. Sinds 1978 heeft de winkel zijn naam veranderd in Perry Sport.

In die tijd werden ook de eerste Monopoly-spellen vanuit Engeland naar Nederland gehaald. Op die borden stonden toen alleen maar straatnamen uit Londen. Wel was de gebruiksaanwijzing vertaald in het Nederlands. Toen de Tweede Wereldoorlog begon, stopte ook de import. En daar bedacht de Nederlandse baas van Perry Sport wat op. Hij verzon een Nederlandse versie van Monopoly. Met Nederlandse straatnamen dus. Geniaal!

Maar hoe heeft hij dan de straatnamen gekozen? Want hoe random zijn die als je erover nadenkt? Dat is dus eigenlijk heel logisch. Hij koos namelijk gewoon alle straten waar een Perry Sport zat. En dat waren dus straten in Amsterdam, Arnhem, Groningen, Den Haag, Rotterdam, Haarlem en Utrecht. Best bijzonder, want alle Monopoly versies daarvoor hadden straatnamen uit één stad.

We hopen een een doorstart voor Perry Sport, want deze herinnering mag toch niet verloren gaan?

Bron, bron, bron