Doktoren helpen fabels over ongesteldheid de wereld uit

Vrije tijd door Mariëlle

Hoe open minded we ook zijn, over ongesteldheid praten we nog steeds niet al te graag. Wel over hoeveel we dan vreten ja, en ook over hoe zielig we dan zijn (omdat we dan ook echt zielig zijn). De dingen die ertoe doen bespreken we niet: hoeveel bloed je verliest, hoe vaak je je tampon verwisselt, hoe je het inbrengt, dat soort dingen.

1. Hoeveel bloed verlies je als je ongesteld bent?
Wat is normaal? Is het normaal om elk uur je tampon te verwisselen? Als het echt nodig is om elk uur een andere tampon in te pluggen dan heb je last van extreme bloedingen. Wanneer je de ene maand alleen een inlegkruisje nodig hebt en je de andere maand elk uur jezelf van iets nieuws in je onderbroek moet voorzien, dan is er iets niet oké. Wanneer er geen reden is voor je wisselende ongesteldheid (hormonale wisselingen door de pil bijvoorbeeld), dan is het slim om een bezoekje aan de dokter te brengen.

2. Geen zorgen, je wordt niet ook nog eens ziek
Al voelt het soms wel zo, als je ongesteld bent word je niet ook nog eens ziek. De symptomen van ongesteldheid kunnen heel erg overeenkomen met de symptomen van een verkoudheid of de griep. Bij al die defecten aan je lichaam komt namelijk hetzelfde stofje vrij die jou tijdens je ongesteldheid het gevoel kan geven dat je ziek of verkouden wordt.

3. Ongesteldheid is geen excuus om te eten
Slecht nieuws: ongesteldheid is geen excuus om chocolade te eten. Ook al zou je zweren dat je je beter voelt na het eten van chocolade en dat jouw lichaam ernaar snakt, het is niet zo. In tegendeel zelfs! Als je dan toch een minuut voor sluitingstijd besluit om een reep chocolade uit de schappen van de supermarkt te trekken, kies dan een extreem pure variant, want dan voorkomen je een suikerdipje en vul je jezelf ook nog eens met antioxidanten. Daarnaast zorgt gewone chocolade ervoor dat jouw krampen worden versterkt.

4. Sporten gaat moeizaam
Veel vrouwen hebben er last van dat sporten moeilijk gaat tijdens DIE periode van de maand. En dat zit niet tussen je oren: dit blijft een goed excuus om je workout een weekje te skippen. Het bloeden kost namelijk veel ijzer. IJzer dat je nodig hebt voor je spieren. Wanneer je niet zoveel ijzer in je lijf hebt is het heel logisch dat je je slap voelt. Wil je toch per se sporten (really?!)? Zorg dan dat je een extra lading ijzer binnenkrijgt. Eet veel groene groenten (spinazie ouwe Popeye) en rood vlees zal je ook goed doen.

5. Van tampons ga je dood
Tampons die je lichaam vergiftigen hebben de laatste tijd nogal eens het nieuws gehaald. TTS wordt dat genoemd. Wanneer je je tampon veel te lang in je vagina laat zitten kan het inderdaad gebeuren dat je bloed wordt vergiftigd en een bloedvergiftiging kan inderdaad dodelijk zijn. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met je lichaam, maar als jij een tampon gebruikt teken je heus niet meteen je doodvonnis. Zorg dat je je tampon op tijd verwisselt en houd het fris daar beneden. Dit geldt overigens ook voor maandverband.

Bron, bron, bron, bron