Wittere tanden? Eet meer van dit lekkers!

Eten door Vrouwen redactie

Onze kop koffie in de ochtend, het glas rode wijn in de avond en het handjevol blauwe bessen als tussendoortje werken niet echt mee aan ons streven naar die prodent-smile. Maar wij hebben goed nieuws! We hebben lekkers gevonden dat wel meewerkt en je tanden op een natuurlijke wijze bleekt.

1. Appels
Een appel per dag houdt méér dan de dokter weg. Het gaat namelijk ook tanderosie tegen en houdt tandbacteriën weg. Door de knapperige textuur en het hoge watergehalte wordt er meer speeksel aangemaakt waardoor schadelijke bacteriën die het vieze gele kleurtje veroorzaken, worden weggewassen.

2. Noten
Knabbelen op nootjes zoals amandelen, cashewnoten, walnoten en sesamzaadjes stimuleert het aanmaken van speeksel waardoor de bacteriën worden weggewassen. De schurende textuur kan zelfs bestaande vlekken verwijderen, volgens cosmetisch tandarts Joseph Banker. Naar de winkel dus!

3. Rauwe groenten
Zoals een schuursponsje je potten en pannen schoonschuurt, doen de roosjes van bloemkool en broccoli ongeveer hetzelfde, maar dan met je gebit! Extra bonus: het hoge ijzergehalte in broccoli helpt ook bij het vormen van een dun laagje die de tanden beschermt tegen zuren die bijvoorbeeld in koolzuurhoudende dranken zitten. Nog meer goed nieuws voor selderijliefhebbers: omdat het zo moeilijk te kauwen is, verhoogt het je speekselproductie en polijst het je tanden op een natuurlijke manier!


4. Champignons
Shiitakes zijn super tandvriendelijk en gaan de groei van gevaarlijke bacteriën tegen die de verkleuring veroorzaken. Geen fan van deze schimmeltjes? Meng ze met groente die je wel lekker vindt en roerbak ze. Laat wel de sojasaus achterwege, anders zijn we weer terug bij af!

5. Aardbeien
De zomerkoninkjes gaan tandsteen te lijf. Als je ze prakt en ze mengt met een beetje bakpoeder, kun je je tandenpoetsen met het mengsel. Graag zelfs! Het zuur in de vruchtjes verwijdert tandplak en –verkleuring.

6. Uien
Niet lekker voor je adem, maar ze voorkomen wél tandplak. Rauwe uien tenminste. Tip: verwerk ze in salades als je moeite met ze hebt. Bovendien werken uien op een indirecte manier ook mee aan het bleken van je gebit: als je ze gegeten hebt, heb je vaker de neiging om even snel met de tandenborstel door je mond te crossen.


7. Citrusvruchten
De zuren in het fruit bleken je tanden, daarnaast verbetert de zure smaak de speekselproductie waardoor ook hier je tanden natuurlijk worden gespoeld en gepolijst. Favo: Ananas! Deze vrucht helpt zelfs bij het verwijderen van donkere vlekken op je gebit.

Bron Bron Bron Bron Bron