5 tips om sporten in de winter vol te houden

Lichaam door Vrouwen redactie

Sporten in de zomer is heerlijk. Lekker buiten bezig zijn met conditie is zeker niet erg wanneer de zon schijnt en iedereen vrolijk is. In de winter daarentegen is het een stuk lastiger. Het is koud, vaak glibberig en glad, en het wordt snel donker. De verleiding om onder een dekentje te kruipen en koekjes te eten op de bank is in de winter veel groter, maar sporten helpt je juist uit een dip en sleept je fysiek door de koude wintermaanden heen. Hoe lastig het ook is om naar buiten te stappen (al is het om naar de warme sportschool te fietsen), gewoon doen! Heb je een extra duwtje in de juiste richting nodig?, dan komen de volgende tips zeker van pas.

1 Als het echt niet buiten kan, doe het dan binnen

Gruwel je ervan om in het donker en in de kou hard te lopen, te fietsen of hindernissen te doen, zoek dan een sport die je in de winter binnen uit kan voeren. Wandel bijvoorbeeld door een overdekt winkelcentrum, of neem een abonnement op het zwembad of de sportschool. Vaak hebben die ook sauna’s zodat je jezelf na het sporten heerlijk kunt verwennen met een warme cabine.

2 Motiveer jezelf

Je voelt je goed en fit na het sporten, houd dat vooral in gedachte als je twijfelt om te gaan. Door jezelf te belonen (met bijvoorbeeld een warm bad of een nieuw sportjack) houd je de lol er in, en blijft sporten leuk. Wanneer het een keer niet lukt of je toch thuis bent gebleven hoef je jezelf niet te straffen, maar zorg ervoor dat je niet te vaak overslaat. Bij moeite om jezelf te motiveren kun je ook vragen of een ander elke week met je mee sport. Als een ander op je rekent zal je minder snel geneigd zijn thuis te blijven.

3 Probeer een wintersport

Veel mensen hebben een hekel aan de sportschool, maar (bijna) iedereen houdt wel van activiteiten zoals schaatsen. Pak sporten op die je als hobby ziet en doe die speciaal in de winter. Een paar keer per week rondjes schaatsen op de schaatsbaan is ook sport.

4 Buiten rennen

Als je de hele zomer actief bent geweest met hardlopen, is het zonde om in de winter terug te zakken. Zorg ervoor dat je goede wintersportkleding hebt en schoenen met een goed profiel. Probeer in het begin met de wind mee te rennen, zodat je lekker opgewarmd bent wanneer je weer terug moet (tegen de wind in). Ook is het handig om lampjes te dragen, zodat anderen (lees: scheurende auto’s) je ook goed blijven zien.

5 Bikram Yoga

Ooit nagedacht over de sport Bikram Yoga? Yoga in een verwarmde ruimte is het hele jaar goed voor je, maar in de winter zeker verleidelijk voor koukleumen. Wedden dat je het warm krijgt?

Image source: iStock