Review Garmin Forerunner 620 sporthorloge (+ WIN!)

Lichaam door Vrouwen redactie

Claartje is niet alleen hoofdredacteur van Vrouwen.nl, maar ook fanatiek hardloper. Naast goede schoenen en een fijne sportoutfit weet ze hoe belangrijk een goed sporthorloge is voor hardlopers die serieus bezig zijn met hun sport. Ze vertelt over haar nieuwste ontdekking: de Forerunner 620 van Garmin. Claartje: "De Forerunner is niet zomaar een sporthorloge, dit apparaat meet namelijk ook zaken als je cadans, je hartslag en hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen na een run. Tijd om te testen!

Een paar specs die meteen tot de verbeelding spreken:

- touchscreen (en in kleur)
- accuduur van 6 weken
- bluetooth connectie met je smartphone
- bijgeleverde hartslagmonitor
- meten van je cadans, verticale beweging en GCT en VO2 max

Cadans & VO2max
Oké, misschien spreekt dat niet bij iedereen tot de verbeelding, want je moet een enigszins ervaren hardloper zijn (en houden van gadgets) voor je weet wat bijvoorbeeld cadans en VO2 max zijn. Cadans is de mate waarin je op en neer beweegt tijdens het rennen. Hoe meer je omhoog hupst, hoe meer energie je verbruikt. Als je echt lange afstanden wil gaan rennen kun je beter zo ‘vlak’ mogelijk lopen, omdat dat minder energie kost. Het zijn kleine details, maar het horloge zorgt ervoor dat je je bewuster bent van de manier waarop je loopt. VO2 max heeft te maken met de maximale inhoud van je longen en de hoeveelheid zuurstof die je kunt verbruiken per tijdseenheid, en drukt dus in feite je uithoudingsvermogen uit. Als je de Forerunner 620 met de bijgeleverde hartslagmonitor gebruikt maakt het horloge zelf een inschatting van jouw VO2 max. Dat is bijzonder, want vroeger moest je daarvoor naar een laboratorium. Het horloge gebruikt de VO2 max waarde om voorspellingen te doen over je hardloopprestaties, en samen met de gegevens van de hartslagmeter geeft het horloge ook advies over rustdagen: recovery time. Je horloge berekent dus letterlijk hoeveel tijd je lichaam nodig heeft om te herstellen voor je weer een volgende run kunt doen. Echt een personal trainer, dus!

-> Wil jij dit sporthorloge winnen? Scroll naar beneden voor meer info! <-

Ook een hele leuke functie: Live tracking. Hiermee kun je andere mensen laten volgen hoe je loopt, bijvoorbeeld als je een wedstrijd hebt. Zelf heb ik op dit moment geen wedstrijden op de planning staan, maar als ik de Damtotdamloop ga rennen in september zorg ik dat het team dat me komt aanmoedigen weet waar ze op welk moment moeten staan. Oké, bij mij bestaat dat hele team uit mijn vader, want ik loop ‘m al voor de 7e keer samen met mijn moeder en zusje en hij komt ons altijd alledrie toejuichen, en verder vindt niemand het spannend genoeg om me aan te moedigen. Maar goed, als ik volgend jaar weer een (halve) marathon ga doen is Live tracking natuurlijk een briljante functie.

Waarschijnlijk is het tussen de regels van mijn review al een beetje te lezen dat ik wel te spreken ben over dit sporthorloge. Het apparaat heeft een fors prijskaartje (prijzen beginnen bij €369,-) maar het is voor mij een soort personal trainer die, als je de tijd neemt om hem goed te leren kennen, heel fijn is in het gebruik. Een voorbeeld dat het gebruiksgemak illustreert: de Forerunner 620 is altijd klaar om te trainen. Andere hardloophorloges met GPS moet ik altijd een poosje laten 'laden' voordat de GPS opstart - wat soms wel 5 minuten kan duren. De Forerunner begint meteen, en is altijd klaar voor de start als ik dat ben. Voor mij zijn dat de details die het ‘m doen.

Samen met hardloopmaatje Annemerel vergelijk ik mijn huidige hardloophorloge met de nieuwe Forerunner 620

Opbouwende kritiek is dat je een cursus hardloop-lingo moet volgen voor je alle termen kent die gebruikt worden door het horloge. Ik heb mijn best gedaan alles van VO2 max tot verticale oscillatie (een ingewikkelder woord voor cadans) uit te leggen, maar voor relatieve beginnelingen is het even puzzelen. Aan de andere kant zijn de functies van het horloge ook niet voor beginnelingen, dus is het taalgebruik wel in lijn met de functies."


Wil je de Garmin Forerunner 620 graag winnen?

Kijk dan snel op Foodness.nl voor de voorwaarden!

- Dit artikel verschijnt gelijktijdig op Foodness.nl -