Zit er stiekem varkensgelatine in jouw salade met geitenkaas?

Eten door Mariëlle

Wat zit er nou eigenlijk allemaal in je eten? Die abracadabra-tekst op het etiket kunnen we niet altijd ontcijferen. En als je dit wel kunt ontcijferen, staat alles er dan wel op? Nope, want er ontbreekt een stukje in de wetgeving, waardoor sommige (dierlijke) ingrediënten volgens de wet niet op het etiket hoeven staan.

Door dit euvel kauw je soms op de meest vreemde ingrediënten zonder het te weten, zo meldt Foodwatch. Zo kan het zomaar voorkomen dat er rund in je zakje chips is verwerkt (nog een reden om chips te laten staan), is het geen uitzondering dat de zogenaamd vegetarische geitenkaas varkensgelatine (wat helemaal niks met geiten te maken heeft) bevat en kan het zijn dat je olijfolie helemaal niet 100% olijfolie is, maar deels bestaat uit visolie. Zelfs bij producten waarvan je denkt dat ze rechtstreeks van de boom vallen kun je nog in het ootje genomen worden. Glanzende appels groeien namelijk niet in het wild, maar de appels worden opgepoetst met was die gemaakt wordt van luizen (iewl!) om het te laten glanzen.

Misschien willen we eigenlijk helemaal niet weten wat er allemaal in ons eten zit, want het lijkt wel alsof we het nooit goed kunnen doen. En voor vegetariërs is het helemaal gekkenhuis, want zelfs dat zogenaamd vegetarische geitenkaasje blijkt dus dierlijke producten te bevatten. Voortaan toch maar naar de boer en/of biowinkel voor je boodschappen?


Bron, bron, bron, bron, bron