Tips voor de gevoelige huid

Gezicht door Vrouwen redactie

Maak kennis met onze blogger Yvonne. Yvonne runt zelf een blog over beauty en schoonheid, en vandaag legt ze uit waarom aftersun na het zonnen zo belangrijk is. Yvonne: "Toen ik nog als schoonheidsspecialiste werkte hoorde ik het maar wat vaak: "Ik heb een allergische huid". Meestal viel het in de praktijk wel mee. Mensen hadden dan een gevoelige huid. En daar gebruikten ze dan meestal een verkeerd product voor waardoor hun huid overgevoelig reageerde."

Wat is een allergische huid?
Een allergische huid reageert heel sterk op een product. Je krijgt bijvoorbeeld van uw oogschaduw opgezette en gezwollen ogen. Of jeuk, rode huid, schilfertjes of juist bultjes. Dan is de kans groot dat je een allergische reactie hebt op het product.

Hoe ontstaat een allergische huid?
Meestal wordt een huidallergie opgebouwd. Soms kan het jaren duren voordat zich dit openbaart, maar als het dan eenmaal zo is dan kan je het product niet meer gebruiken want dan krijg je steeds een reactie. Dit weten veel mensen niet. Want eigenlijk is het natuurlijk heel raar als jij al vijf jaar steeds hetzelfde product koopt en er dan ineens allergisch voor bent. Maar het is dus een hele normale reactie van de huid.

Bedorven
Ook kan het zijn dat je een product gebruikt wat over datum is. Of bedorven is, omdat het veel in de zon ligt. Een mascara wemelt van de bacteriën bijvoorbeeld. Die kan je het beste na drie maanden vervangen. Tegenwoordig staat op ieder product hoeveel maanden het houdbaar is na openen, het getal bij dat tekentje waarop je een potje met een geopende deksel ziet.

Antibiotica & zon
Ook antibiotica kan een tijdelijke huidallergie veroorzaken. Hierdoor kan je huid sneller op bepaalde producten reageren. Ook reageert de huid heftiger in de zon tijdens een antibiotica kuurtje. Ook na het zonnebaden kan de huid anders reageren op producten. De huid is door de zon een stuk gevoeliger.


Zoals je ziet zijn de oorzaken heel divers. Je kunt daarnaast ook gewoon een hele gevoelige huid hebben. De huid kan namelijk op verschillende ingrediënten reageren. Het kan lastig zijn om daar achter te komen waarop jij precies reageert. Als het heel erg is kan je in het ziekenhuis een allergietest ondergaan. Om er zeker van te zijn wat de oorzaak is van de allergie kan je in het ziekenhuis (dermatoloog) een allergie test laten doen. Er zijn drie mogelijkheden: een plaktest, een bloedtest en een priktest. Zo kan de dermatoloog vast stellen waar de allergische reactie vandaan komt en waar je precies op reageert.

Gevoelige huid
Heb je een gevoelige huid, kijk dan goed naar welke producten je gebruikt. De goedkopere merken bevatten vaak minder werkstoffen en meer vulmiddel. Je kan een product proberen van de parfumerie of je goed laten informeren door een goede schoonheidsspecialiste. Bedenk dat je van een duurder product veel minder gebruikt. Waar je van een goedkopere twee en zelfs meestal drie potjes gebruikt (smeert) heb je van een ander merk maar één potje nodig. Het beste is om overigens eerst een paar keer de crème te proberen.

Mijn slogan: een nieuw truitje kan je kopen, maar een nieuw huidje niet.

Xx Yvonne


Bron,bron,bron