Dit moet je weten over vegan cosmetica

Gezicht door Sandra E

Weet jij wat je op je gezicht smeert? Als veganist eet je geen dierlijke producten, maar hoe zit het met cosmetica? Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel cosmeticamerken die vegan zijn. Vaak wordt er gedacht dat alle dierproefvrije make-up altijd vegan zijn. Helaas is dit niet altijd het geval…. 

vegan cosmetica

Lees ook: Onzuivere huid: zo reken je af met een vette huid

Wat is het verschil tussen vegan en dierproefvrije cosmetica?

Er worden vaak termen gebruik als diervriendelijk om dierproefvrij aan te duiden. Helaas is dit niet altijd het geval. In dierproefvrije cosmetica kunnen dierlijke producten zitten en dat is dus niet diervriendelijk. Vegan cosmetica is dierproefvrij en vrij van dierlijke producten.
Helaas wordt er ook nog vaak gedacht dat vegetarische (dus niet vegan!) cosmetica een stempel voor vegan. Vegetarische cosmetica producten kunnen namelijk ook dierlijke producten bevatten. Ingrediënten als eiwitten, honing, schellak, bijenwas en melkbestanddelen worden weggehaald bij levende dieren en worden daarom als vegetarisch gezien. Vegan cosmetica bevat geen enkele dierlijke producten.

Vegan cosmetica dus geen dierenleed?

Gebruik je vegan cosmetica dan weet je 100% zeker dat de cosmetica vrij is van dierenleed. Vegan cosmetica is vrij van dierproeven en bevat geen enkele dierlijke ingrediënten.

Voordelen van vegan cosmetica

Ben je aan het overwegen om vegan cosmetica aan te schaffen? Naast dat het geen enkele vorm van dierenleed bevat heeft vegan cosmetica nog meer voordelen:

  • Gezondheid: vegan cosmetica zorgt dat je minder snel een allergische reactie krijgt.
  • Huid: je huid wordt minder snel vet en gevoelig.
  • Planeet: er zitten geen dierlijke ingrediënten in en dat is gunstig voor de veehouderij, want die blijkt de grootst invloed te hebben op klimaatverandering.

Even nog op een rijtje

Snap je het nog? We zetten even de belangrijkste zaken op een rijtje;
 

  • Dierproefvrije cosmetica = vrij van dierproeven.
  • Vega cosmetica = vrij van ingrediënten van dieren.
  • Vegan cosmetica = vrij van dierlijke ingrediënten én dierproeven.

 Zo, nu weet je wat je op je gezicht smeert.

Shop hier vegan cosmetica:

 

Lees ook: Lentekriebels: 10 parfums waardoor je zin in het voorjaar krijgt