Originele studentenmaaltijd: Tofuburger

Eten door Vrouwen redactie

De examens zijn net achter de rug, bibberend als een rietje wachten de kandidaten op de uitslag. Hun toekomst hangt helemaal af van dat ene telefoontje dat ze kunnen verwachten. Zijn ze niet geslaagd, dan kunnen ze de schade misschien nog inhalen met een herexamen en anders wordt het nog een jaartje ploeteren op de middelbare school. Zijn ze geslaagd, dan pakken velen hun biezen en vertrekken naar een uitdagender stad, een stad waar het spannender is dan in hun geboortestad, met het excuus om er te 'studeren'. Dan is er geen moeder meer die op ze let, maar ook geen moeder meer die hun rotzooi achter hun bips opruimt en geen moeder meer die 's avonds om 18:00 klaar zit met het avondeten. Neen, het wordt tijd om al die "grotemensendingen" zelf te doen.

Ja, en dan moet je ineens gaan koken. Pizza'tje in de oven? Dacht het niet. Dat vind je misschien een weekje lekker en dan komt het je neus weer uit. En geld om elke dag eten te bestellen, daar kun je ook naar fluiten. Bovendien ben je waarschijnlijk al van de vette hap afgestapt zodra al die extra kilo's erbij zag tellen op de weegschaal.

Omdat studenten wel erg verzot zijn op vette hap én het ook gezond kan hebben we een recept geplukt van ons zusje Foodness. Deze hamburger die een stuk gezonder is dan de hamburgers van de Mac en deze kun je ook nog eens helemaal zelf maken. Hier heb je moeders niet voor nodig en je portemonnee kan het ook handelen, tofu is namelijk stukken goedkoper dan (goed) vlees. (Over euroknaller vlees hebben we het niet eens. Dat zou verboden moeten worden.)

Ingrediënten (voor de tofuburger):

- 1 teentje knoflook
- 1 sjalotje
- 150 gram tofu
- 1 theelepel worcestersaus
- 3 eetlepels paneermeel (broodkruim) en wat extra voor de korst.
- 1 eetlepel tomatenpasta

Bereidingswijze:

- Snipper de sjalot en pers de knoflook uit. Bak aan in een scheutje olijfolie. Bak ook de tomatenpasta kort mee, en voeg na een minuut de tofu toe. Bak een minuut of vijf.
- Doe het mengsel in een keukenmachine of maal fijn met een staafmixer. Voeg de worcestersaus en het broodkruim toe en meng nogmaals kort.
- Vorm twee burgers van het 'deeg’ door het met je handen tot ronde ballen te kneden die je zachtjes plat duwt.
- Strooi een laagje extra broodkruim in een diep bord. Wentel de burgers erin, waarbij je ze voorzichtig aanduwt zodat er overal een klein laagje broodkruim zit.
- Bak de tofuburgers in een scheut olijfolie in een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag. Als het broodkruim goudbruin kleur zijn ze gaar.
- Bouw je hamburger met 2 broodjes, 1/2 tomaat, 2 slablaadjes, 2 el ketchup/mayo.

Bron