Beauty / Gezicht
Gezicht

Wat is een zwangerschapsmasker?

Maak kennis met onze nieuwe blogger Yvonne. Yvonne runt zelf een blog over beauty en schoonheid, en vandaag legt ze uit wat een zwangerschapsmasker is.


Wat is een zwangerschapsmasker

Het zwangerschapsmasker is iets waar zwangere vrouwen vaak door hun omgeving voor worden gewaarschuwd. Het zwangerschapsmasker kan gek genoeg zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, maar onder invloed van hormonen ontstaan ze vaak tijdens de zwangerschap - vandaar de naam. Maar wat is het nu precies?

Het zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma genoemd, en is in feite een pigmentstoornis in de huid. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken op de huid. Het is duidelijk dat het waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron, maar wat de exacte oorzaak is nog onbekend.

Waar ontstaan de vlekken meestal?
#Voorhoofd
#Wangen
#Slapen
#Rondom de ogen
#Kin
#Bij de bovenlip

Hoe voorkom je het?
Het beste is om op te passen met de zon. Dat moet je natuurlijk eigenlijk altijd doen, maar als je zwanger bent is het beter om de zon echt zoveel mogelijk te vermijden. Ook is het belangrijk om jezelf goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor, want zelfs in de schaduw komen de zonnestralen, o.a. door weerkaatsing. Merk je dat je een zwangerschapsmasker krijgt, blijf dan echt zoveel mogelijk uit de zon. Anders wordt hij alleen maar groter en erger.

Behandeling tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is er niet veel tegen te doen, behalve jezelf goed beschermen tegen de zon. Maar je kunt de vlekken wel camoufleren met bijvoorbeeld foundation. Blekende crème of andere producten tegen een zwangerschapsmaker kan je beter mijden, omdat de vrij agressieve stoffen die hier inzitten niet goed zijn voor de baby.

Behandeling na de zwangerschap
Helaas, meestal verdwijnen zwangerschapsvlekken niet meer na de zwangerschap. Er wordt gezegd van wel, maar ik moet je helaas teleurstellen. Ze worden wel iets minder, maar verdwijnen bijna nooit volledig.

Er zijn verschillende behandeling mogelijk. Het beste is om dit met je arts, of nog beter: met een dermatoloog, te overleggen.

Enkele mogelijkheden:
#Blekende crème
#Lasertherapie
#Messotherapie

De kans dat de vlekken bij een volgende zwangerschap terug komen is groot. En vaak worden zo ook donkerder.
Laat je dus goed informeren over een eventuele behandeling!

Xx Yvonne


Bron, bron