Vier Oud & Nieuw in het buitenland

Reizen door Vrouwen redactie

Met kerst zitten de meesten altijd vast aan familietradities. Ook al zijn die tradities heel gezellig en leuk, het blijven een soort verplichtingen. En een teleurgestelde (schoon)moeder, omdat we liever een feestje pakken met kerst, kunnen we niemand aandoen. Maar Oud & Nieuw daarentegen is hét moment om het er even goed van te nemen. Dan kun je prima een eventuele feestachterstand van het afgelopen jaar te compenseren. Met Oud & Nieuw staat alles in het teken van feest, en overal wordt feest gevierd. Is er dan helemaal geen plekje van rust? Natuurlijk wel, als je goed zoekt.


Istanbul
Waarom zou je het niet een keertje helemaal anders doen? Oud & Nieuw vieren in het buitenland is een unieke ervaring die de feestdag een andere lading geeft. Klokslag twaalf is in elk land en totaal andere belevenis te ervaren. Nederlanders zitten op een roze-grijs gekleurde wolk met een spatje kleur erdoor door al het vuurwerk. In Istanbul is dit al heel anders. Hier moet je niet naar toe gaan voor het vuurwerk en ook niet voor het aftel-moment, want daar doen ze daar niet aan. Hier ga je naartoe voor de bruisende feesten. De hele nacht varen er boten over de Bosphorus, met verschillende aanlegpunten en -tijden. Je hoeft er dus niet de hele nacht te blijven, je kunt gedurende de avond ook switchen. De entree is niet torenhoog en bij sommige boten kun je zelfs je eigen drank meenemen. Sterker nog: vaak is dat juist de bedoeling, en is er helemaal geen drank verkrijgbaar aan boord.



Londen
Voor het vuurwerk kun je het beste afreizen naar Londen. Precies om klokslag twaalf uur begint het vuurwerkspektakel vanaf de Londen Eye. Een kwartier durende vuurwerkshow barst los. Hoewel het vuurwerk minstens net zo spectaculair is de tv-beelden doen vermoeden, zullen de inwoners van Londen het afraden om in de buurt van de Thames en de Westminster Bridge te komen, vanaf waar het uitzicht op het vuurwerk perfect is. Daar gaat namelijk iedereen naartoe, gaat waardoor het altijd gigantisch druk is. Aan de andere kant: hoe meer zielen…



Rust! Menorca of Alicante
Ben je helemaal niet zo gek op bestemmingen waar het gefeest de spuigaten uitloopt, dan zou je eens een kijkje kunnen nemen op Eliza Was Here. Dit is een reisorganisatie die niet met de standaard meute meedoet, maar juist de meest unieke locaties uitzoekt. Zo kun je tijdens Oud & Nieuw heerlijk genieten op een rustig, afgelegen plekje, ongeveer vijf kilometer van het centrum van bijvoorbeeld Alicante of Menorca. Op Menorca is het momenteel een beetje warmer dan hier in Nederland. Met gemiddeld een aantal graden boven de 10 graden, kun je er in deze periode niet bakken in de zon. Twee dingen die je tijdens Oud & Nieuw in Nederland zelden of niet kunt vinden: een temperatuur boven de 10 graden en rust.


Afbeeldingen: bron, bron, bron