5 Tips voor food fotografie

Eten door Vrouwen redactie

De feestdagen komen er al snel weer aan en dat betekent vaak dat er veel eten wordt klaargemaakt. Verschillende recepten worden uitgeprobeerd en zowel het eten als de aankleding ziet er picobello uit. En als het dan toch goed is gelukt, waarom neem je dan niet even de tijd om er een mooie foto van te maken? Evelien van Fotografille.nl deelt vandaag een paar tips waardoor je eten er nog beter uit gaat zien. Zowel op de foto, als op tafel!

Sfeervolle ondergronden
Wil je een authentieke, ambachtelijke sfeer neerzetten? Kies dan ook een ondergrond die hierbij past. Een ruwe houten plank geeft een heel ander gevoel aan een dessert dan wanneer je datzelfde dessert op een hoogglans plastic placemat zet. Speel hiermee om de sfeer te bepalen.


Aangetast
Wil je ook niet altijd net dat laatste shirtje hebben dat voor je neus wordt weggepakt? Zo werkt het ook met het fotograferen van eten. Je krijgt nog meer zin in de appeltaart als er al een punt uit is gesneden. Kruimels zijn dus ook helemaal niet erg, maar versterken het ambachtelijke gevoel van je foto.

Minder is meer
Een bekende uitspraak, maar nog altijd waar. Less is zeker More! Het toevoegen van details kan je foto iets extra's geven, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer het eigenlijk alleen maar afleidt van je hoofdonderwerp, haal het dan weg. Leg de focus op het eten en voeg bestek, servetten, bloemen, producten etc. alleen maar toe als het meerwaarde geeft aan het beeld.

Standpunt
Het standpunt van waar je de foto maakt is ook heel bepalend voor de sfeer in je foto. Sommige gerechten zien er recht van boven onwijs leuk uit, terwijl andere gerechten juist veel leuker zijn van de zijkant. Pas de hoek van je foto dus aan aan het gerecht zodat dit het beste naar voren komt.

Glans met olie
Een laatste tip, voor de experts. Wil je dat het water echt in je mond loopt bij het zien van je gerecht? Zorg er dan voor dat er glans in je foto zit. Pak een klein kwastje, doop het in de olijfolie en ga 'schilderen' op je eten. Wat druppels op bijvoorbeeld je tomaat zorgen ervoor dat je tomaat er meteen nog sappiger en frisser uit ziet. Ziet je eten er een beetje droog uit? Spray dan wat olie over je totale gerecht.

Veel plezier met fotograferen! En mocht je nog meer tips willen over fotograferen of het bewerken van je beelden? Neem dan een kijkje op Fotografille.nl.


Foto’s: Beatrice Peltre, Clare Barboza en Keiko Oikawa