Recept: Gevulde speculaas

Eten door Kristie
De goedheiligman is weer in het land! Blije kinderen, veel snoepgoed en bergen cadeaus, we like! Maar het mooiste van alles is natuurlijk dat we een excuus hebben om lekker te eten. Vandaar dit recept om zelf gevulde speculaas te maken.

Wat heb je nodig?

(voor 8 tot 10 plakken)

  • 200 gr. amandelspijs
  • 75 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr. bloem
  • 100 gr. boter
  • 50 gr. lichtbruine suiker
  • 2 gr. zout
  • 2 à 3 theel. speculaaskruiden
  • 1 à 2 theel. melk
  • halve amandelen
  • 1 ei, losgeklopt

 
Hoe maak je het?
  1. Verwam de oven voor op 160 graden.
  2. Doe bloem, bakmeel, zout, suiker en de speculaaskruiden in een kom. Snijd de boter in kleine stukken en voeg die ook toe.
  3. Meng 1 eetlepel melk door het deeg en kneed het tot een samenhangende bal. Doe er eventueel een eetlepel melk bij als het deeg te droog is. 
  4. Leg een beetje bloem op het aanrecht of op je snijplank. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 18 bij 26 cm. Snijd de plak vervolgens door.
  5. Beboter het bakblik en leg een van de plakken deeg erop. Druk het amandelspijs uit tot een een kleine rechthoek en leg de andere deeglap eroverheen. Druk het bij de randen goed aan.
  6. Druk de halve amandelen in het deeg en bestrijk de bovenkant met ei.
  7. Bak de speculaas in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Eet smakelijk!

Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv.