Het verband tussen emoties en eten

Eten door Vrouwen redactie

Ken je dat gevoel? Dat als er ’s avonds een leuke film op tv is, je er gewoon eten bij móet hebben? Dat verlangen naar chocola, chips, koekjes en eigenlijk alle andere dingen die ongezond zijn, zeker op dat tijdstip van de op de dag. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘een eetbui’. Ondanks die behoefte aan eten, ondernemen we deze actie niet omdat we honger hebben, maar om emotionele redenen. Jij vertelt waar jij je aan 'over-eet', wij vertellen waardoor dat komt én wat een gezonder alternatief is.

Chips
Wanneer je bijvoorbeeld de hele zak chips leeg eet is dit omdat je boos of gefrustreerd bent. Bij deze emoties heb je behoefte aan knapperig eten. Een goed alternatief is onder andere een rijstwafel.

Koekjes
Soms heb je van die momenten dat je verlangt naar je vriend(in) naast je op de bank (of überhaubt naar een lover). Op dit soort momenten zijn koekjes en cakejes goede vervangers. Deze soorten ‘comfort food’ slepen je erdoorheen omdat ze je een rustgevend gevoel geven. Een iets gezonder alternatief zou bijvoorbeeld een plakje ontbijtkoek zijn (wel zonder boter, slagroom en hagelslag natuurlijk).

Chocola
En als laatste, misschien wel onze meest geliefde snack: chocola. Bij het eten van chocola heb je behoefte aan liefde. Misschien verklaart dit die repen chocola die uit de kast verdwijnen wanneer de film Love Actually op tv is. Voor chocola is er natuurlijk geen schappelijke vervanger, wel kun je voor de ‘gezondere’ pure chocolade kiezen.

Bron,bron,bron,bron,bron