Wanneer je niet moet sporten

Lichaam door Vrouwen redactie

Natuurlijk zijn wij erg van de slechte smoesjes als we een keer geen zin hebben om te gaan sporten, maar soms moeten we ook een beetje serieus zijn. Op bepaalde momenten is het namelijk echt niet goed voor je lichaam om nog een heftige work-out te ondergaan. Dit zijn de momenten waar je op moet letten.


1. Als je griepachtige symptomen hebt
Sporten met hoofdpijn of een snotneus kan juist prima, vaak wordt het er zelfs minder van! We hebben het hier alleen om de symptomen die zich ónder je nek uiten, bijvoorbeeld een naar hoestje, pijnlijke gewrichten of een maag die overstuur is. Bij deze griepachtige symptomen is de kans groot dat je lichaam tegen een bacterie of griepinfectie aan het vechten is. Wanneer je dan ook nog gaat sporten is de kans groot dat je lichaam veel langer nodig heeft om te herstellen.


2. Wanneer je heel veel spierpijn hebt
Een beetje spierpijn is goed, dat betekent dat je gespierder en sterker wordt. Maar als je last hebt van hele erge spierpijn, die meestal een of twee dagen na de work-out begint, is het een ander verhaal. Je merkt het verschil wel, als je zware spierpijn hebt heb je al moeite om überhaupt te bewegen. Laat dan die heftige work-out even voor wat het is!


3. Na een zware maaltijd
Je lichaam circuleert bloed naar de plekken waar het het meest nodig is. Als je na een heftige maaltijd flink gaat sporten moeten je maag en spieren met elkaar de strijd aan gaan, waarbij je spieren het vrijwel altijd winnen. Resultaat hiervan is maagkrampen, gas en diarree. Eerst even uitbuiken dus.


4. Wanneer het extreem warm is
Als de gevoelstemperatuur boven de 32 graden is, is het te warm om buiten te sporten. Het beste kun je in een sportschool met airconditioning je work-out doen, of desnoods vroeg in de ochtend of laat op de avond, wanneer het nog wat koeler is.


Bron

Afbeeldingen: bron, bron, bron, bron