Beauty / Gezicht
Gezicht

Mythes over zonbescherming

Reageer

Wij helpen spookverhalen rondom zonnebescherming de wereld uit. Zodat jij je niet om te tuin hoeft te laten leiden door sprookjes. Vijf mythes over zonnebrand ontkracht.

Mythe 1: Het is goed om je huid een basiskleurtje te geven voordat je de zonnestralen tegemoet gaat.

Niet per se waar!

Ook met een basiskleurtje kun je nog steeds verbranden. Het gevaar van 'voorbruinen' is dat je denkt dat je minder hoeft te smeren, waardoor je alsnog verbrandt. Kies voor een hogere zonnefactor, ongeacht of je 'voorgebruind' bent of niet.

Mythe 2: Wie zich elke ochtend goed insmeert met zonnebrandcrème is de hele dag beschermd tegen de zon.

Niet waar!

Dit laagje zonnebrandcrème zal je wel beschermen als je heel eventjes buiten loopt. Maar als je pontificaal voor langere tijd in de zon gaat zitten of wandelen is het belangrijk dat je jezelf nogmaals insmeert. Ga je (water)sporten in de brandende zon? Smeer dan het liefst elk uur.

Mythe 3: Mijn donkere huid verbrandt nooit, dus ik heb geen zonnebrandcrème nodig.

Niet waar!

Laat de melanoom van reggaezanger Bob Marley een voorbeeld zijn van het dat huidkanker wel degelijk voorkomt bij mensen met een donkere huid. Iedereen moet smeren, ongeacht je huidtype.

Mythe 4: Om genoeg vitamine D op te nemen móet je in de zon zitten en kun je je beter niet insmeren.

Niet waar!

Met zonnebrandcrème opgesmeerd en in de schaduw wordt vitamine D ook opgenomen in je lichaam. Wie zich overdag buiten begeeft vangt vanzelf genoeg vitamine D op. Daarvoor hoef je niet pontificaal in de zon te liggen.

Mythe 5: Zolang ik mezelf insmeer met zonnebrandcrème is het niet erg als ik de hele dag in de zon lig te bakken.

Niet waar!
Zonnebrandcrème is niet altijd sterk genoeg om zonnebrand tegen te gaan. Het is altijd beter om ook tijd in de schaduw door te brengen. Je kunt niet alleen verbranden als je te lang in de zon zit, je loopt ook bijvoorbeeld risico op een zonnesteek. Op het heetst van de dag, tussen 12 en 3 uur kun je beter uit de zon blijven.


Smeer je in!
Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar veel mensen beschermen zich niet goed (genoeg) tegen de zon. Daarom is dr. Jetske Ultee een campagne begonnen: Smeer je in! Jetstke: "Jezelf beschermen tegen de zon moet net zo vanzelfsprekend zijn als tanden poetsen of uitkijken bij het oversteken". Om dit bereiken verkoopt ze o.a. non-profit zonnebrandcrème op Smeerjein.nl.


Reageer

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen